середа, 14 лютого 2018 04:20

Гавайці вбили та розчленували мореплавця Джеймса Кука

Гавайці вбили та розчленували мореплавця Джеймса Кука
Джеймс Кук. Фото: Вікіпедія

14 лютого 1779 року під час свого третього візиту до Гавайських островів у сутичці з місцевими тубільцями загинув 50-літній англійський мореплавець Джеймс Кук.

Під час третьої навколосвітньої подорожі мореплавець Джеймс Кук 26 листопада 1778 року досяг Гавайських островів. Кілька тисяч жителів островів — гавайці прийняли Кука за одного зі своїх богів. Хороші відносини, що встановилися спочатку між членами експедиції і гавайцями, почали швидко псуватися. З кожним днем ​​кількість крадіжок, скоєних гавайцями, зростала, а сутички, які виникли через спроби повернути вкрадене, ставали дедалі гарячішими. Кук 4 лютого покинув затоку, проте шторм, що почався незабаром, завдав серйозної шкоди кораблю "Резолюшн" і 10 лютого кораблі були змушені повернутися для ремонту. Ставлення гавайців до експедиції стало тим часом відверто ворожим. В окрузі з'явилося багато озброєних людей. Число крадіжок збільшилося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Капітан Кук назвав Антарктиду плавучими льодами

14 лютого було вкрадено баркас з "Резолюшн". Для того, щоб повернути вкрадене майно, Кук вирішив взяти на борт як заручника Каланіопу, одного з місцевих вождів. На березі зібралося кілька тисяч гавайців, які оточили Кука та його людей. У сутичці сам Кук і четверо матросів загинули, іншим вдалося відступити на корабель. Капітан Клерк у своїх щоденниках підкреслює: якщо б Кук відмовився від зухвалої поведінки перед обличчям багатотисячного натовпу і не почав розстрілювати гавайців, нещасного випадку вдалося б уникнути.

Після смерті Кука посада начальника експедиції перейшла до капітана "Дискавері" Чарльза Клерка. Клерк намагався домогтися видачі тіла Кука мирним шляхом. Зазнавши невдачі, він розпорядився провести військову операцію, в ході якої під прикриттям гармат висадився десант. Він захопив і спалив дотла прибережні поселення і відкинув гавайців в гори. Після цього гавайці доставили на "Резолюшн" кошик із десятьма фунтами м'яса і людську голову без нижньої щелепи. 22 лютого 1779 року останки Кука поховали в морі. Капітан Клерк помер від туберкульозу, на який був хворий протягом усього плавання. В Англію кораблі повернулися 7 жовтня 1780 року.

Смерть Кука Англія відзначила загальним трауром. Лондонське королівське товариство, членом якого він був, розпорядилось виготовити на його честь медаль.

17 січня 1773 року екіпаж капітана Джеймса Кука вперше в історії перетнув Південне полярне коло. Його корабель Resolution - став першим судном, яке коли-небудь допливало так далеко на південь. Це було зроблено під час другої навколосвітньої подорожі 1772-1775 років.

Зараз ви читаєте новину «Гавайці вбили та розчленували мореплавця Джеймса Кука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі