середа, 03 червня 2020 08:20

Гайдамацькі загони вирізали всіх міщан

Гайдамацькі загони вирізали всіх міщан
Гайдамаки захопили Умань 1768 року Фото: Український часопис

Гайдамацькі загони Максима Залізняка та Івана Ґонти 3 червня 1768-го підступили до Умані. Наприкінці місяця розпочалася "Уманська різанина".

Навесні з Мотронинського монастиря вирушила на північ до заселених частин Правобережжя ватага із 70 гайдамаків під проводом Залізняка. Його загін виступив з Холодного Яру й узяв Смілу, Черкаси, Корсунь, Богуслав та Канів. Кількість повстанців швидко збільшувалася. Вони знищували шляхту, католицьке духовенство, орендарів, палили маєтки, ділили панське майно.

Тоді Умань належала магнатові Францішеку Потоцькому. Місто вважалося великим торгівельним пунктом. Через нього проходили торгові шляхи на Молдову та Османську імперію. Місто добре укріплене. Мало свою фортецю, яку природнім ровом оточувала річка Уманка - тепер притока Ятрані, Черкаська область.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гайдамакам випалили тавра на чолі і вислали на каторгу в Сибір

Умань виставила проти гайдамаків частини польської регулярної армії, 300 драгунів, 1 тис. надвірних козаків під командуванням польського полковника Обуха та сотників Івана Ґонти та Дашка. Також перед наступом повстанців на місто його посилили 800 жовнірів Барської конфедерації та 500 надвірних козаків сотника Уласенка.

Повстанці вриваються до міста і хапають усе, що бачать і хочуть. Починають вбивати городян. Ґонта і Залізняк не можуть зупинити їх. За спогадами очевидців, усе місто перетворилось на криваву бійню. Цю подію назвуть "Уманською різаниною". Загинуло 5 тисяч міщан. Багато поляків зберегли життя тому, що були знайомі з Ґонтою. Хоч сотник і ненавидів польське панування на Правобережжі, намагався врятувати жінок і дітей від жорстокої розправи.

14 квітня 1768 року запорожці Максим Залізняк та Іван Ґонта освятили ножі в Мотриному монастирі в Холодному Яру. Так почалось повстання гайдамаків проти поляків під назвою Коліївщина. Воно супроводжувались масовою різаниною євреїв, католиків та уніатів. Було придушене через місяць російськими військами.

Зараз ви читаєте новину «Гайдамацькі загони вирізали всіх міщан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі