середа, 21 листопада 2012 12:03

ФБР розсекретило документи про дочку Сталіна

Автор: Фото: ria.ru
  У 1967 році Аллілуєва поїхала в Індію, щоб взяти участь у похоронах Браджеша Сінгха, якого в деяких інтерв'ю називала своїм чоловіком, а потім відмовилася повертатися в СРСР
У 1967 році Аллілуєва поїхала в Індію, щоб взяти участь у похоронах Браджеша Сінгха, якого в деяких інтерв'ю називала своїм чоловіком, а потім відмовилася повертатися в СРСР

ФБР розсекретило досьє на Світлану Аллілуєву, дочку Йосипа Сталіна, яка емігрувала до США в 1967 році. Про це повідомляє Associated Press, у розпорядженні якого опинилася копія розсекреченої доповіді.

Як випливає з документів, після прибуття Аллілуєвої в США вона повідомила ФБР, що побоюється можливої ??стеження з боку агентів КДБ, однак американське агентство не стало робити у зв'язку з цим будь-яких дій. Разом з тим в документах не міститься жодних вказівок на те, що таке стеження дійсно велося.

У документах також зазначається зустріч джерела ФБР з дипломатом посольства СРСР у Вашингтоні Михайлом Трепихаліним в 1967 році. У ході зустрічі дипломат заявив, що радянський уряд негативно поставився до втечі Аллілуєвої з країни і вважає, що США можуть використовувати її історію "з пропагандистською метою". Трепихалін також висловлював побоювання, що якісь сили в США за допомогою Аллілуєвої можуть спробувати "зруйнувати відносини" між Вашингтоном і Москвою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сталіна вбили за наказом Тіто?

Разом з тим, як випливає з доповіді, інші джерела ФБР в той самий час заявляли, що влада СРСР не відчувала особливого занепокоєння з приводу еміграції Аллілуєвої. За даними цих джерел, факт її від'їзду, навпаки, міг тільки "дискредитувати ім'я Сталіна і його сім'ї", що не суперечило інтересам тодішнього радянського керівництва.

Як відзначає AP, досьє Аллілуєвої перед публікацією було піддане ґрунтовній правці. Зокрема, ФБР не допустило потрапляння в громадський доступ документів, які могли б мати значення для зовнішньої політики США, а також розкрити джерела агентства або порушити право самої Аллілуєвої на недоторканність приватного життя.

Світлана Аллілуєва народилася в 1926 році і була єдиною дочкою Йосипа Сталіна. У 1967 році вона відмовилася повертатися в СРСР під час поїздки в Індію, після чого виїхала жити до США. У 1984 році вона повернулася на батьківщину, де їй було надано громадянство, проте незабаром Аллілуєва знову виїхала до Сполучених Штатів.

Останні роки життя Аллілуєва, більш відома в США як Лана Пітерс за прізвищем свого третього чоловіка, провела в штаті Вісконсін. Вона померла в листопаді 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «ФБР розсекретило документи про дочку Сталіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі