Ексклюзиви
середа, 21 серпня 2019 11:15

Фанатик відрубав пальці митрополиту

Фанатик відрубав пальці митрополиту
Іпатій Потій очолював греко-католицьку церкву з 1599-го Фото: wikipedia

У Вільнюсі 21 серпня 1609-го православний Іван Тупека спробував шаблею зарубати Митрополита Київського, Галицького та всієї Русі Уніатської Церкви Іпатія Потія. Подія відбулась у день свята Божого Тіла, в присутності короля Речі Посполитої Сигізмунда III Вази.

Від смерті церковного діяча врятували військові навички та золотий ланцюг на шиї. Митрополит закрив її рукою, яка разом із ланцюгом й не дозволила завершити справу. При цьому діяч втратив 2 пальці лівої руки. Тупеку швидко схопили, обезголовили та четвертували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: папа Климент VIII оголосив про унію української церкви з римсько-католицькою

Обурення чоловіка викликало переслідування Іпатієм Потієм православних братств - організацій міщан, які напротивагу єзуїтській католицькій освіті організовували освіту в дусі православної віри та захищали її інтереси в Речі Посполитій. Потій спонукав короля анулювати видані їм раніше грамоти та привілеї.

Випадок призвів до того, що після смерті Митрополита у 1613-му його почали прославляти як мученика. Його муміфіковані пальці поклали на престол церкви Святої Трійці у Вільнюсі.

Іпатій Потій (1541 - 1613) народився у селищі Ружанка у Великому Князівстві Литовському - тепер у Польщі у шляхетній родині герба Вага з Берестейщини. Закінчив Краківську Академію. До 1593-го працював каштеляном і сенатором Речі Посполитої, згодом постригся у ченці. Швидко став єпископом Володимирським і Берестейським. Враховуюче слабке становище православної церкви в Речі Посполитій став активним прихильником унії - об'єднання православної і католицької церков. Вступав у гостру полеміку з православними полемістами Герасимом Смотрицьким та його сином Метелієм, Іваном Вишенським, Йовом Борецьким, Христофором Філаретом. Видає твір "Антиризис" - де обгрунтовував необхідність унії. Брав участь у делегації до Риму, де папа Климент VIII оголосив про унію. В історії Іпатія Потія називають "батьком унії". Після смерті першого Митрополита Греко-Католицької церкви Михайла Рогози очолює уніатську церкву. Помер 18 липня 1613-го у Володимирі-Волинському, похований в Успенській церкві.

Зараз ви читаєте новину «Фанатик відрубав пальці митрополиту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути