вівторок, 30 травня 2017 04:20

Єретичку Жанну д'Арк церква через 500 років оголосила святою

Єретичку Жанну д'Арк церква через 500 років оголосила святою
На вогнищі спалено 19-літню французьку національну героїню Жанну д'Арк. Фото картини: Вікіпедія

30 травня 1431 року "За єресь, відьомство і носіння чоловічого одягу" у Руані на вогнищі спалено 19-літню французьку національну героїню Жанну д'Арк. У 1920 році римо-католицька церква оголосила її святою.

Жанна д'Арк народилась в селі Домремі в родині збіднілих дворян. У 13 років вперше почула голос Бога та святих.Вони повідомили Жанні, що саме їй судилося зняти облогу з Орлеана і вигнати англійців з Франції. Коли Жанні виповнилося 17 років, вона вирушила до капітана міста Вокулера і оголосила про свою місію. Її засміяли, але через рік вона повторила свою спробу. Жанні надали супутників і через 11 днів вони прибули в резиденцію дофіна Карла VII, якому вона повідомила, що послана Небом для порятунку Франції. Жанна ніби народилася воїном: чудово володіла зброєю, могла привести армію до бойового порядку, розташувати гармати. У битві завжди була попереду. Після звільнення Орлеана стала всенародною героїнею. Солдати її обожнювали, називали Орлеанською Дівою та святою. Жанна справила на Карла VII переконливе враження, у дівчини була бездоганна репутація. Це підтвердила перевірка на незайманість. Її армія здобула першу перемогу, взявши бастіон Сен-Лу в Орлеані. Перемоги слідували одна за одною - 12 червня був захоплений Жаржо, центральний укріплений пункт англійців на Луарі, 15 червня - Мен-сюр-Луар, 16-го - Божансі, а 18 червня відбулась вирішальна битва біля Пате, яка закінчилася повним розгромом англійців. 23 травня Жанна д'Арк була взята в полон бургундцями. Згодом вони продали її англійцям, а в листопаді 1430 року Жанна була перевезена в Руан. 21 лютого 1431 року над нею розпочався суд за звинуваченнями у єресі та зв'язку з дияволом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серце Жанни д'Арк кат не зумів спалити

30 травня 1431-го Жанні дозволили висповідатися й причаститися. На неї вдягли довгу сорочку, просочену сіркою, й повезли до місця страти. Після оголошення вироку прив'язали до стовпа й підпалили. Охоплена полум'ям, вона весь час повторювала: "Ісусе!". Коли полум'я згасло, кат піднявся на ешафот і знайшов там її серце. Перед стратою йому звеліли спалити все дощенту. Англійці боялися, що останки Діви розтягнуть на реліквії. Кілька разів він розкладав навколо серця Жанни палаючі хмиз і вугілля, але воно так і не згоріло. Тоді запхнув його в мішок і разом з іншими останками кинув у річку.

Зараз ви читаєте новину «Єретичку Жанну д'Арк церква через 500 років оголосила святою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі