вівторок, 08 лютого 2022 00:46

Давні палаци та широкі вулиці - як виглядав Пекін 1959-го
17

Gazeta.ua опублікувала фото столиці Китайської народної республіки Пекіна 1959 року
Фото: Reuters
На світлини потрапило Заборонене місто давньокитайських імператорів, вулиці та парки у центрі міста
Після приходу до влади комуністів на чолі з Мао Цзедуном місто почали перебудовувати

Gazeta.ua опублікувала фото столиці Китайської народної республіки Пекіна 1959 року.

На світлини потрапило Заборонене місто давньокитайських імператорів, вулиці та парки у центрі Пекіна.

Після приходу до влади комуністів на чолі з Мао Цзедуном місто почали перебудовувати. Знесли старі міські стіни, а на їхньому місці проклали вулиці. У Пекіні будували нові житлові будинки без кухонь. Натомість мешканці обідали в комунальних їдальнях, де подавали безкоштовні страви. Людей закликали здавати металевий посуд на металобрухт. Цеглу з міських стін використали для будівництва у місті чавунних печей. Мао таким чином хотів отримати велику кількість чавуна. Але метал був поганої якості.

Протягом літа й осені 1958 року якість і кількість їжі у комунальних їдальнях падали. 1959-го ці заклади закрили. Городянам почали видавати продовольчі картки. Їжі, яку вони передбачали, не вистачало. Люди змушені були їсти кору в'яза, коріння очерету, пагони верби та інші дикорослі рослини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пекін підтримав вимоги РФ про нерозширення НАТО

До 1959 року на площі Тяньаньмень збудували Пам'ятник народним героям, Будинок народних зборів та Національний музей Китаю. То був рік 10-ї річниці утворення КНР.

Комуністичну партію Китаю заснувала група комуністів на чолі з революціонером Чень Дусю 1921 року. Він брав участь у революції 1911 року. Тоді демократичні сили повалили монархію династії Цин. Після цього Дусю захопився марксизмом. Влітку 1920 року Чень заснував у Шанхаї марксистський гурток. У той час під впливом Жовтневого перевороту у Росії ідеї комунізму поширились Китаєм. Дусю згуртував навколо себе багатьох прихильників. Разом з ними заснував Комуністичну партію Китаю і провів її перший з'їзд,

Зараз ви читаєте новину «Давні палаци та широкі вулиці - як виглядав Пекін 1959-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі