неділя, 29 грудня 2019 08:20

Драматурга одноголосно обрали президентом країни

Драматурга одноголосно обрали президентом країни
Письменник Вацлав Гавел відомий за драми в дусі театру абсурду. Фото: www.legaltechnique.org

Федеральні збори Чехословаччини одноголосно обрали письменника та дисидента Вацлава Гавела президентом країни 29 грудня 1989 року. Комуністичний уряд пішов у відставку після Оксамитової революції у листопаді того ж року.

В Празі пройшла 40-тисячна демонстрація чеських студентів 17 листопада 1989 року. Чеська поліція жорстоко розігнала студентів. За тиждень на маніфести вийшло 75% населення Чехословаччини. В історію революція ввійшла під назвою "Оксамитова".

До страйку приєдналися члени мистецьких та літературних об'єднань, організацій та установ. Активісти створили Громадянський форум - об'єднання демократичних сил. У його складі були незалежні організації, представники церков і звичайні громадяни . Представники влади зустрілися з лідером Вацлавом Гавелом, почалися переговори. За тиждень після початку революції керівництво Комуністичної партії на чолі з Мілошем Якешем подало у відставку. Потім залишив владу і президент Густав Гусак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виступ священика спричинив революцію

Як письменник, Вацлав Гавел відомий за драми в дусі театру абсурду. Був одним із засновників ініціативи на захист громадянських прав "Хартія 77". На 5 років його позбавили волі за це. У 1989 році обраний президентом Чехословаччини. Підтримував спрямовування країни до парламентської демократії і політичних структур західної цивілізації. Не зміг запобігти розпаду Чехословаччини. З 1993-го був два терміни президентом Чеської Республіки, яку вивів з членства у Варшавськім договорі та привів до НАТО. Наполягав на вступі Чеської Республіки до Європейського Союзу. Помер 2011-го.

Священик Ласло Текеші публічно виступив проти режиму Ніколає Чаушеску в церкві румунського міста Тімішоара. Після цього його заарештували військові. 16 грудня 1989 року протести на захист духівника перетворилися на демонстрацію під гаслами "Геть Чаушеску!".

Зараз ви читаєте новину «Драматурга одноголосно обрали президентом країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі