середа, 01 квітня 2020 08:20

Дозволили позбавляти життя хворих

Дозволили позбавляти життя хворих
Нідерланди першими у світі легалізували евтаназію. Фото: https://spzh.news

У Нідерландах уперше у світі легалізували евтаназію 1 квітня 2002-го. Евтаназія – позбавлення життя лікарем свого пацієнта за згодою хворого. Однак її може бути застосовано лише щодо тих, хто потерпає від нестерпних страждань і хто не має надії на одужання.

Ще 1982 року в Нідерландах було засновано Комісію з питань евтаназії. Складалася з лікарів та юристів, які бажали легалізації цього способу позбавлення життя. Згідно з законодавством, евтаназія здійснюється тільки за особистим письмовим проханням людини. Та тільки в разі, якщо вона "смертельно хвора і відчуває нестерпні фізичні або душевні страждання". При цьому пацієнт повинен бути старшим за 18 років і перебувати в здоровому глузді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Набір для евтаназії продають у кожній аптеці

Згодом евтаназію було легалізовано в Бельгії, у Швейцарії, Люксембурзі, а також у чотирьох штатах США. Крім того, в декількох країнах дозволено пасивну евтаназію, коли, щоб наблизити природну смерть, хворому перестають надавати медичну допомогу і припиняють боротьбу за його життя.

Бельгія легалізувала евтаназію дорослих тяжкохворих за суворо певних умов 23 вересня 2002 року. Практика евтаназії в Бельгії переживає справжній бум. 2012 року тут було встановлено абсолютний рекорд за кількістю випадків евтаназії. За даними міністерства охорони здоров'я країни, тоді лікарі провели евтаназію 1432 рази.

Зараз ви читаєте новину «Дозволили позбавляти життя хворих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі