пʼятниця, 05 червня 2020 11:26

Довели, що люди їли м'ясо вовків

Довели, що люди їли м'ясо вовків
Польські археологи провели дослідження. Фото: Nauka w Polsce

У Чехії археологи знайшли докази того, що європейці у льодовиковий період вживали в їжу м'ясо вовка.

Польські археологи збирали докази цього протягом кількох років. Вони провели розкопки в Павловому і Нижньому Вестоніце поблизу чеського міста Брно. Раніше вважалось, що люди добували вовків виключно заради шкур, а їхнє м'ясо було неприємним людям, передає Nauka w Polsce.

Під час розкопок у давньому поселенні в Чехії виявили тисячі фрагментів крем'яних знарядь, інструменти і прикраси, зроблені з кісток.

"При огляді кісток вовків ми виявили десятки зразків, на яких видно чіткі сліди порізів. Деякі з них були залишені палеолітичними мисливцями при знятті шкур, але є й такі, які можуть бути пов'язані тільки з розробкою туші. Тобто, це сліди розрізання туш на більш дрібні частини", - повідомив доктор Петро Войтал з Краківського інституту систематики та еволюції тварин при Польській академії наук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У печері знайшли прикрасу, якій 40 тис. років

Характер слідів вказує на те, що м'ясо ретельно зрізали з кісток. Аналогічні сліди знаходять на кістках інших тварин, м'ясо яких люди вживали в їжу.

Подібні сліди знайшли також на кістках росомах, песців і лисиць. Це вказує на те, що європейці льодовикового періоду інколи харчувалися м'ясом цих тварин.

"Як правило, у поселеннях цього часу переважають кістки травоїдних тварин. Ймовірно, люди з великим задоволенням вживали в їжу їх м'ясо. Але представляється логічним і те, що у разі полювання на вовка відмова від м'яса було б значною втратою, особливо в ті періоди, коли видобутку ставало менше. Схоже, що всі частини туш цих хижаків використовувалися по максимуму", - повідомив Войтал.

Археологи виявили найдавніші нитки, виготовлені неандертальцями. Їм близько 50 тис. років. Нове відкриття свідчить, що неандертальці створювали нитки і шнурки з природних волокон задовго до того, як людина розумна оволоділа цією технікою

Зараз ви читаєте новину «Довели, що люди їли м'ясо вовків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі