понеділок, 16 березня 2020 17:43

Довели підробку стародавніх біблійних текстів

Довели підробку стародавніх біблійних текстів
При виготовленні фрагментів Кумранських рукописів використали тваринний клей Фото: christiantoday.com

Фрагменти сувоїв Мертвого моря, що зберігаються у Вашингтонському Музеї Біблії виявилися підробкою. Їх придбав за мільйони долларів і подарував установі меценат Стів Грін.

Після першого подібного випадку 2017 року команда експертів провела детальний аналіз артефактів і за пів року встановила, що жоден із 16 фрагментів не є автентичним. Їх створили у XX ст. максимально наближеними до оригіналу, повідомляє The Guardian.

Частинки сувоїв виготовили зі шкіри римської епохи, можливо, від чобіт або сандалій - це дозволяло імітувати давній пергамент. Також підробники цілком успішно спробували відтворити почерк давньоєвреських книжників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5000 фрагментів сувоїв Мертвого моря виклали в інтернет

Використовуючи мікроскоп і хімічний аналіз, команда виявила наявність блискучого покриття, що свідчить про використання тваринного клею, якого не існувало в ті часи. Також присутні ознаки змішання чорнил.

Експерти наголошують, що викриття підробок не впливає на справжність оригінальних сувоїв Мертвого моря, або ж Кумранських рукописів. Їх виявили 1947-го у глиняних горщиках на Західному березі Палестини.

Ізраїльські археологи мають намір досліджувати сотні печер у пустельних горах, що оточували Мертве море, аби врятувати від мародерів історичні цінності.

Головна мета безпрецедентних за розмахом розкопок - стародавні манускрипти. Тисячі їх фрагментів були знайдені саме в цьому районі, серед них і найдавніші з відомих зразків біблійних текстів.

Зараз ви читаєте новину «Довели підробку стародавніх біблійних текстів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі