понеділок, 19 квітня 2021 17:59

Дослідження скульптури заперечило авторство да Вінчі

Автор: thehistoryblog.com
  Автором бюсту Флори, імовірно, був скульптор Річард Кокле Лукас
Автором бюсту Флори, імовірно, був скульптор Річард Кокле Лукас

Леонардо да Вінчі не створював восковий бюст богині квітів та весни Флори, що зберігається в берлінському музеї Боде. Таку заяву зробили вчені з Франції та Німеччини.

Вони створили нову методику радіовуглецевого датування, проаналізували деревину, папір та текстиль зі скульптури та встановили, що її виготовили між 1704 та 1950 роками - щонайменше за декілька сторіч після смерті легендарного митця та винахідника. Також віск майже цілком складався зі спермацету, який добували із жиру з голови кашалотів. Матеріал був популярним серед митців та виготовлювачів свічок XIX ст., повідомляє The History Blog.

Науковці розповіли, що бюст Флори вважали витвором да Вінчі через схожий візуальний стиль. Скульптуру придбав 1909 року в Лондоні за 185 тис. золотих марок директор музею Вільгельм Боде. З того часу суперечки щодо авторства не вщухали. Адже раніше не знаходили жодної воскової скульптури епохи Відродження, як і жодної іншої збереженої скульптури да Вінчі. Щодо цієї проблеми дебатували навіть у Рейхстазі, а двоє вчених викликали одне одного на смертельну дуель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під зображенням Мони Лізи знайшли ще один малюнок

Директор музею Гамбурга Густав Паулі вважав, що справжнім автором бюсту був британський скульптор Річард Кокле Лукас (1800-1883). Його витвори "Жінка та крилата жінка", "Леда та лебідь" схожі за матеріалами виготовлення та показали схоже з бюстом датування. Крім того, його син, художник Елберт Дюрер Лукас, на початку XX ст. стверджував, що батько виготовив бюст переплавивши купу свічок, у що Боде не вірив. Помер 1929 року, переконаний у своїй правоті.

Найбільша колекція креслень, малюнків і рукописів Леонардо да Вінчі, під назвою "Кодекс Атлантікус", заразилась грибком.

Кодекс вміщує роботи 1478–1519 років на різноманітні теми: від літальних апаратів та зброї до математики й ботаніки. Колекція зберігається в Бібліотеці Амброзіана в італійському Мілані. Температуру та вологість повітря постійно перевіряють.

Головні наглядачі архіву розповіли, що вперше плісняву помітили у квітні 2006-го. Але з того часу їх не реставрували, бо це дорого. На сьогодні невідомо точно, наскільки пошкоджено документи. Зі способом, у який було би краще боротися з грибком, поки що не визначилися.

Зараз ви читаєте новину «Дослідження скульптури заперечило авторство да Вінчі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі