пʼятниця, 12 липня 2019 08:21

Дослідники перетнули океан на човні з очерету

Дослідники перетнули океан на човні з очерету
Човен Ра-2 побудували без жодного сучасного інструмента. Фото: live.staticflickr

Експедиція норвезького мандрівника-дослідника Тура Гейердала на очеретяному човні "Ра-2" досягла берегів Барбадосу 12 липня 1970 року.

З марокканського міста Сафі човен виходить 17 травня 1970-го. На борту 8 людей з різних країн. Очолює команду 55-річний норвежець Тур Геєрдал - мандрівник, дослідник культури та походження народів світу. Експедиція має підтвердив гіпотезу Тура Геєрдала про можливості стародавніх трансокеанських контактів - що стародавні мореплавці могли перетнути зі сходу на захід Атлантику.

Подорож на "Ра-2" стала третьою експедицією Геєрдала після плавання на "Кон-Тікі" і "Ра". Усі три судна були копіями стародавніх човнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Норвезький мандрівник став доктором українського університету

"Ра-2" будували болівійські індіанці аймара з озера Тітікака. Зробили його з папірусу за стародавньою технологією. Судно вийшло 12 м завдовжки, 5 м завширшки. У товщину мало 2 м.

На парусі намалювали червоне сонце – символ бога Ра. 5700 км від марокканського міста Сафі до берегів Барбадосу подолали за 57 днів.

Зараз "Ра-2" стоїть у музеї в норвезькій столиці Осло.

Норвезький мандрівник Тур Гейєрдал став почесним доктором Київського державного університету 4 жовтня 1993 року. Звання почесних докторів Київського національного університету імені Тараса Шевченка за останні тридцять років отримав 51 видатний діяч науки, освіти, культури і політики з 21 країни світу.

Зараз ви читаєте новину «Дослідники перетнули океан на човні з очерету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі