субота, 20 липня 2019 09:45

Дорогоцінне каміння та вишукана різьба - як прикрашали середньовічні книги
12

Оправа Євангелія із Ліндау. Остання чверть ІХ ст. Бібліотека Пірпонта Моргана. Нью-Йорк
Фото: facebook.com/SymbolonCenter
Оправа Євангелія лангобардської королеви Теоделінди. Поч. VII ст. Собор міста Монца в Ломбардії, Італія
Оправа Євангелія із Ліндау. Остання чверть ІХ ст. Бібліотека Пірпонта Моргана. Нью-Йорк
Оправа Євангелія із Ліндау (задня частина). Остання чверть ІХ ст. Австрія. Бібліотека Пірпонта Моргана. Нью-Йорк
Оправа Євангелія із Ліндау. Остання чверть ІХ ст. Бібліотека Пірпонта Моргана. Нью-Йорк

Книги були одними з найдорожчих речей епохи середньовіччя. Зазвичай їх виготовляли у скрипторіях при монастирях. Писалися вони вручну. Цінність книги визначалася не лише кропітливою ручною працею спеціально навчених монахів, а й численними прикрасами на обкладинках.

Золото, срібло, інкрустоване коштовне каміння, емаль та різьба по слоновій кістці й не тільки прикрашали давні обкладинки. Нерідко елементи цих розкішних оправ створювалися в різних місцях, країнах та навіть у різні століття. Наприклад, оправа книги, що нині зберігається в Музеї Клюні, Париж, має вставку зі слонового бивня Х ст., а ювелірні роботи були виконані уже в ХІІІ ст., повідомляє Центр середньовічних та ранньомодерних студій.

Справжнім витвором ювелірного мистецтва є обкладинка рукопису із Ліндау. Кодекс був названий за місцем зберігання – Абатство Ліндау, Німеччина. Рукопис містить тексти чотирьох Євангелій: від Матвія, Марка, Луки та Івана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Заздрість і ненависть погнала нас" - як з'явилася перша друкована книга в Україні

Подібні книги були й у Київській Русі. Однією з найдавніших писаних книг вважають "Остромирове Євангеліє" 1056 року. Цінність подібних та навіть звичайних книг тих часів легко уявити занурившись у давні літописи. Наприклад у Галицько-Волинському літописі є згадка, що князь Володимир Василькович, син Василька Романовича придбав невеликий молитовник за 8 срібних гривень, в той час як ціле поселення можна було купити за 50.

Початок занепаду епохи дорогих книг пов'язують із винайденням друкарського верстату у 1440-х. Винахід належить німцю Йоганну Гутенбергу. Проте цінність майстрів каліграфії та забаганки багатіїв все ще сприяли дорогим виданням.

У мережі опублікували фото вітражних медальйонів епохи середньовіччя. Техніку вітражів використовували не лише під час будівництва величних готичних соборів, а й для прикрашання будинків та крамниць заможних городян.

Зараз ви читаєте новину «Дорогоцінне каміння та вишукана різьба - як прикрашали середньовічні книги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі