вівторок, 25 лютого 2020 17:05

Документи полковника УПА виклали в мережу
4

Створили виставку фото і документів Василя Сидора
Фото: Центр досліджень визвольного руху
Створили виставку фото і документів Василя Сидора
Створили виставку фото і документів Василя Сидора
Створили виставку фото і документів Василя Сидора

До 110-річчя з дня народження полковника УПА Василя Сидора на псевдо "Шелест" опублікували добірку світлин та документів.

Онлайн-виставку підготували Центр досліджень визвольного руху та Архів СБУ.

"Шелест" виконував розвідувальні завдання. 1942 року його група ліквідувала в Києві агентів німецької поліції безпеки, убивць ОУНівського лідера Дмитра Мирона — "Орлика".

Він вважався правою рукою головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Створив та очолив найбільшу з генеральних воєнних округ — УПА-Захід. Вона діяла в Карпатах до 1949 року. Загинув під час бою з МДБ.

Оприлюднили особисті фото та переписку "Шелеста", документи МДБ про операцію з розшуку, протоколи допитів полонених підпільників, агентурні донесення, плани агентурно-оперативних заходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Їх труїли і підривали - топ-12 борців за незалежність України

"Ділове листування керівників допомагає краще зрозуміти військово-політичну ситуацію, а також настрої та надії підпільників після закінчення Другої світової війни", — пояснює упорядник колекції, працівник Центру досліджень визвольного руху Денис Пасічник.

"Цікавим є те, що на Кам'янець-Подільщині горять колгоспи, а війська, що йдуть на схід, сильно деморалізовані добробутом, який вони бачили на заході. Всі кажуть, що вже в колгоспах працювати не думають. Це дає нам певні надії", - пише в листі до "Шелеста" Роман Шухевич під псевдонімом "Чернець".

28 січня 1929 року у Відні розпочався І Конгрес українських націоналістів. На ньому українські діячі заснували Організацію українських націоналістів. Лідером ОУН став полковник Євген Коновалець.

Зараз ви читаєте новину «Документи полковника УПА виклали в мережу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі