субота, 28 квітня 2018 07:08

Добровольці почали вступати до лав дивізії СС "Галичина"

Добровольці почали вступати до лав дивізії СС "Галичина"
До лав дивізії вступали добровольці. Фото:upload.wikimedia.org

"Немає майже ціни, яку не треба би дати для створення української армії", - каже митрополит Андрей Шептицький, благословляючи створення "Добровольчої дивізії СС Галичина" .

В березні 1942 р. Голова ОУН Андрій Мельник направив телеграму особисто Гітлеру, в якій писав, що створення української визвольної армії й української держави зміцнить оборону Європи від більшовиків і попередить "московську небезпеку" . Гітлер йому не відповів, але через якийсь час фюрер схвалив пропозицію губернатора Галичини Вехтера про створення української дивізії. При цьому високопоставлені гітлерівські чиновники підкреслювали, що українці "не стануть союзниками, і ми не будемо з ними на "ти". Щоб не будити в українцях ідею незалежності, Берлін поставив умову: дивізія повинна називатися не "українська", а "галицька". В її склад передбачалося включати тільки жителів тієї частини України, яка входила раніше до складу Австро-Угорщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили виставку про дивізію СС "Галичина". У Добкіна істерика

Про рішення Гітлера створити дивізію СС "Галичина" Губернатор Дистрикту "Галичина" австрієць доктор Отто Вехтер повідомив 28 квітня 1943 року у Львові і оголосив про початок формування. У той же день разом з істориком Володимиром Кубійовичем видали відозву до молоді вступати до лав дивізії.

Рішення, прийняте фюрером, історик розцінив як "особливу честь" для українців. Він говорив про активне співробітництво з німецькими державними органами "аж до переможного закінчення війни". Акцію по створенню дивізії "Галичина" підтримали митрополит Андрей Шептицький і Андрій Мельник. Останній вважав її зародком української армії в складі вермахту за прикладом легіону січових стрільців часів Першої світової війни. Для організації набору в дивізію у Львові створили Військовий комітет, керівником якого німці призначили полковника Бізанця. Формальним творцем українського з'єднання був УЦК, але фактично всю роботу взяли у свої руки німці. На середину липня 1943 року кількість добровольців досягла 62 тисяч чоловік.

У Чорткові на Тернопільщині перепоховали останки 60 членів ОУН, розстріляних у 1942 році. Працівники меморіально-пошукового підприємства "Доля" спільно з історико-пошуковим товариством "Патріот" провели роботи з виявлення останків розстріляних українців .

Зараз ви читаєте новину «Добровольці почали вступати до лав дивізії СС "Галичина"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі