четвер, 04 березня 2021 11:19

До влади прийшов нащадок короля Русі

До влади прийшов нащадок короля Русі
Великий князь Литовський та правитель Руcі став королем Польщі Ілюстрація: wikimedia

Великого князя Литовського Ягайла коронували на польський престол у Кракові під ім'ям Владислав II 4 березня 1386 року. Став засновником династії Ягеллонів.

Батьком Ягайла був великий князь литовський та володар Русі Ольгерд Гедимінович, а матір'ю тверська княгиня Уляна. Також він був правнуком короля Русі Юрія I Львовича - онука Данила Галицького.

Ягайло мав старших братів, але отримав великокнязівський престол за волею батька. Його співправителем став дядько Кейстут. Старші брати вважали свої права на престол вагомішими, а рішення батька неправильним, тому в державі розгорілися спочатку усобиці, а згодом громадянська війна. Зі смертю Кейстута боротьбу проти Ягайла розпочав син співправителя - Вітовт.

Розуміючи своє важке становище, Ягайло пішов на союз із Польщею, що завершився укладанням 1385 року Кревської унії. Угода передбачала включення литовсько-руських земель до складу Польської корони і перехід населення у католицизм та фактично стала передтечею майбутньої Люблінської Унії, за якою утворять Річ Посполиту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща і Литва уклали союз

15 лютого 1386 року Ягайло охрестився у Кракові за католицьким обрядом та прийняв ім'я Владислав, а за 3 доби одружився з правителькою Польщі Ядвігою Анжуйською, яка мала статус короля. Після коронації Владислав II Ягайло розпочав окатоличення Литви, пообіцявши шляхті та церкві численні привілеї. Опір звичайних людей наказав долати знищенням язичницьких храмів та ідолів.

1387 року разом із Ядвігою приєднав до Польського королівства Галичину. Вітовту ж пообіцяли Волинську землю, що його не влаштовувало. Він виступив проти Ягайла 1390 року, а боротьба між родичами завершилась укладанням Островської угоди. За нею Вітовт отримав Велике князівство литовське на правах намісника Ягайла. Насправді ж став повноправним володарем держави. Пізніше Литовсько-Руську державу передали Вітовту по-життєво, але після смерті князя вона мала перейти до Ягайла чи до його спадкоємців.

Взаємний компроміс між королем та князем дозволив їм остаточно розгромити Тевтонський орден та зупинити його експансію на схід.

Династія Ягеллонів правила Польщею, Литвою, Руссю до 1596 року. Її представники були королями Угорщини та Чехії.

Давньоруську мову обрали єдиною офіційною мовою Великого князівства Литовського 11 січня 1345 року. Це була загальна для українців та білорусів книжна мова. На ній вели все діловодство держави, проте розмовна мала значні відмінності.

Розпорядження видав Великий князь Ольгерд Гедимінович. Своє правління уславив мирним приєднанням більшості земель Київської Русі до Литовської держави. Також у 1362 році завдав нищівної поразки монголо-татарам у битві на річці Сині Води, приєднавши до держави Поділля. На зайнятих українських землях Ольгерд посадив своїх родичів, а в деяких місцях залишив руських князів із династії Рюриковичів.

Зараз ви читаєте новину «До влади прийшов нащадок короля Русі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі