четвер, 08 лютого 2024 05:27

До Києва увійшли з гаслом "Смерть украинцам"

До Києва увійшли з гаслом "Смерть украинцам"
Більшовицькі війська вступають до обстріляного із гармат Києва Фото: historians.in.ua

У ніч на 8 лютого 1918 року більшовицька армія під командуванням Михайла Муравйова захопила Київ. Росіяни розбрелися містом та розпочали грабежі, насильства та масові розстріли населення - "червоний терор".

Саме місто стояло в руїнах. Напередодні його обстрілювали з гармат. За різними підрахунками, випустили від 5-15 тис. снарядів. Пошкодили майже всі історичні будівлі та храми. Захисники столиці відступили у бік Житомира, а за ними й члени Центральної Ради. Михайло Муравйов наказував "безпощадно знищити офіцерів, юнкерів, гайдамаків, монархістів і всіх ворогів революції", які залишились у Києві.

Солдати та матроси вривалися в помешкання офіцерів та вбивали їх прямісінько всередині або ж виводили розстрілювати на вулиці чи вели до колишнього царського палацу. Та у свавіллі заходили ще далі. Арештовували та знищували на місці будь-кого "підозрілого". Дивилися на руки. Якщо ті не мали слідів фізичної праці, то одразу зараховували до "ворогів революції та пролетаріату".

Розстрілювали за українську мову та навіть за "малоросійські вуса". Роззброювали та знищували загони місцевої червоної гвардії, які своїми діями допомагали здобувати Київ. Ледь не розстріляли голову ВУЦВК Радянської України Миколу Скрипника за українське посвідчення. У того склалася думка, що борються не з ворогами, а з українцями в цілому. Містом їздив панцерник із надписом "Смерть украинцам!"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учасника бою під Крутами більшовики зловили і стратили через 6 років

"Київ потонув в крові. Окрім розстрілів, Муравйов повсюди із собою приносив дух грабунку, мародерства, потурав пияцтву. У Києві не бачила жодного розстріляного, який залишився при одязі. Відомі випадки розстрілу буржуя через пальто", - свідчила пізніше революціонерка Наталія Лісовська.

"Беріть, грабуйте, усе – ваше", - виступав Муравйов перед соладами.

До мародерства долучилися і його командири. Вривалися у помешкання киян, відбирали усе цінне, а потім хвалилися награбованим перед знайомими. Зривали зі стін та топтали ногами портрети Тараса Шевченка. Розграбовували вантажні потяги та вагони із побутовими речами і крамом.

Київ поніс неймовірні матеріальні та людські збитки. За різними оцінками, від рук "червоних" загинуло від 2-6 тис. осіб. Після того безліч "революціонерів" відмовилися підтримувати більшовиків.

Наприкінці квітня Муравйова арештують, утім, його справу закриють "за відсутністю складу злочину". Мав підтримку вищого більшовицького керівництва.

Командувач російських більшовицьких військ Михайло Муравйов наказав наступати на Київ 5 лютого 1918 року. За тиждень до цього із великими втратами окупанти пройшли залізничну станцію Крути.

"Цю владу ми несемо з далекої півночі на вістрях своїх багнетів і там, де її встановлюємо, всемірно підтримуємо силою цих багнетів", - писав у наказі.

Муравйов був відомий як жорстока людина. Ще за часів Тимчасового уряду організовував батальйони смерті - найбільш мотивовані частини, що мали за будь-що прорвати німецький фронт в окопній війні. Також їх використовували як загородзагони для звичайних солдатів. Успішно діяти проти німців не змогли, але ідейно оброблених використали проти українців.

Зараз ви читаєте новину «До Києва увійшли з гаслом "Смерть украинцам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі