вівторок, 07 квітня 2020 10:17

До дітей почали застосовувати кримінальні покарання

До дітей почали застосовувати кримінальні покарання
Дітей притягували до повної відповідальності за крадіжки, насильство, каліцтво, замахи на життя та вбивства Фото: zhenyamahin.livejournal.com

Уряд СРСР прийняв постанову про заходи боротьби зі злочинністю серед неповнолітніх 7 квітня 1935 року. Вона дозволила притягувати дітей до кримінальної відповідальності.

"Неповнолітніх починаючи з 12-річного віку, викритих у скоєнні крадіжок, у заподіянні насильства, тілесних ушкоджень, каліцтв, у вбивстві або у спробах вбивства, залучати до кримінального суду із застосуванням усіх заходів кримінального покарання", - йшлося у постанові. Серед "усіх заходів" передбачався і розстріл.

Ув'язнення строком не менше 5 років застосовували до осіб, викритих у залученні неповнолітніх до участі у злочинах та спекуляції. Усім республікам СРСР наказали привести кримінальне законодавство у відповідність із документом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4 тис. полонених розстріляли і поховали у лісі

Генсек Йосип Сталін казав, що постанова мала на меті більше залякування дорослих організаторів злочинів та попередження хуліганства серед дітей.

Історики зазначали, що серед заарештованих неповнолітніх жодного з них офіційно не засудили до розстрілу. Єдиним відомим розстріляним за постановою став серійний убивця 17-річний Володимир Винничевський. На суді юнак просив помилування, в якому йому відмовили.

Уряд СРСР прийняв постанову про обов'язкове вивчення російської мови у школах союзних республік 13 березня 1938-го. Партія продовжила політику русифікації.

У документі зазначалося, що викладання російської мови у школах поставлено незадовільно. Причиною цього називали шкідничу роботу контрреволюційних троцькістських та буржуазно-націоналістичних елементів, що прагнули підірвати "братню єдність народів СРСР".

Зараз ви читаєте новину «До дітей почали застосовувати кримінальні покарання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі