понеділок, 09 вересня 2019 13:58

Для чого вікінги брали жінок у походи

Для чого вікінги брали жінок у походи
Лагерта Лодброк на полі бою. Кадр з телесеріалу "Вікінги" Фото: yaplakal.com

Вчені довели, що серед воїнів і чаклунів вікінгів було багато жінок. На це вказали аналізи ДНК із різних гробниць у Швеції, Норвегії та Данії.

Нині виявлено близько 30 жіночих поховань зі зброєю - переважно із сокирами. Вони мали велике символічне значення у суспільстві вікінгів. Окрім зброї, служили символами статусу та влади, їх використовували при будівництві кораблів і будинків, повідомляє Телеграф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи підтвердили правдивість легенди

У скандинавській міфології існує багато історій, які розповідають про величезну силу Вельви - наймогутнішої шаманки та провидиці. Дослідники не могли встановити, чи була вона справжньою історичною постаттю. Але нещодавно у Данії виявили таємничу могилу із загадковими давніми артефактами. Вони вказували на те, що небіжчиця не була звичайною людиною.

Жінки, які займалися чаклунством, мали високий статус у суспільстві вікінгів. Їх поважали, бо вірили, що вони могли передбачати майбутнє, лікувати і викликати хвороби, а також допомагати воїнам на полі бою та у військових походах своєю магічною силою. Міфічні захисниці дійсно існували. Археологи знайшли докази того, що жінки-воїни були реальними учасниками історичних подій.

10 давніх поховань виявили археологи біля середньовічної церкви на острові Сицилія біля Італії. Припускають, що останки належать нащадкам вікінгів.

Могилам близько 800 років. Вони розташовуються у церкві Сан-Мішель дель Гольфо поблизу Палермо. Поховання могло бути зроблене норманами - скандинавськими мореплавцями, які у Х ст. заснували власне герцогство на території сучасної північної Франції.

Зараз ви читаєте новину «Для чого вікінги брали жінок у походи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі