Ексклюзиви
середа, 26 серпня 2020 17:27

Дізналися причини смерті муміфікованих єгиптянами тварин

Дізналися причини смерті муміфікованих єгиптянами тварин
Давні єгиптяни могли вирощувати тварин на забій для релігійних цілей. Фото: sciencenews.org

Учені з британського Суонсійського університету просканували 3 давньоєгипетські мумії тварин і розкрили причини їх загибелі.

Раніше припускали, що всередині обраних зразків були останки домашньої кішки, рептилії і птаха, однак їхні порода, вид та вік залишалися невідомими. Комп'ютерна томографія дала змогу встановити, що кішці було 5 місяців, а смерть настала внаслідок задушення, пише Computerra.

Друга мумія належала євразійському боривітру - птахові з родини соколиних. Він помер за природних обставин. Третя мумія належала молодій єгипетській кобрі, яку люди також жорстоко вбили. Їй зламали шию, вирвали клики і пошкодили нирки, імовірно, не дававши води.

Учені зазначають, що тварин могли вирощувати на забій і використовували під час комплексних релігійних обрядів, зокрема для жертвоприношень богам. Усі вони мали символічне значення - наприклад, кобри вважалися дітьми бога Ра, талісманами від небезпек. Боривітер був пов'язаний із богом Гором.

Дослідники підкреслюють, що навіть у культурі, де певні тварини вважалися священними посланцями богів, відносини людей із природою були напруженими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яскравий одяг і сандалі - шахтарі натрапили на мумії

Нещодавно учені дослідили 2 малих саркофаги, що зберігаються в Ізраїльському національному морському музеї Хайфи. Вміст реліквій приголомшив їх. Старі записи музею свідчили, що саркофагам понад 2 тисячі років, а всередині зберігалися муміфіковані серця. Це викликало сумніви, адже зазвичай серця не видаляли з тіла покійного.

Коли дослідники провели КТ-сканування і зазирнули всередину, то не побачили жодних органів чи взагалі людських останків. Одна з "мумій" у саркофазі була щільно забита злаковими зернами та брудом. Інший саркофаг містив останки птаха без лівої лапи та зі зламаною шиєю, імовірно, сокола.

Зараз ви читаєте новину «Дізналися причини смерті муміфікованих єгиптянами тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути