понеділок, 12 квітня 2021 14:41

Дізналися більше про корабель, затонулий 250 років тому

Дізналися більше про корабель, затонулий 250 років тому
Корабель затонулий неподалік Садана перевозив переважно зерно Фото: РГО

Підводні археологи з єгипетського Олександрійського університету виявили нові частини корабля, затонулого близько 250 років тому біля острова Садана в Червоному морі.

Уперше на рештки судна натрапили ще 1994 року члени експедиції Морського археологічного центру США. Їхні колеги з Олександрійського університету працювали на тому місці з 2017 року. Хотіли задокументувати залишки за допомогою фотограмметричної технології. Це дозволило б створити точну 3D-модель корабля, інформує DIP.

Під час нової експедиції вони виявили передню та центральну частини судна. Встановили, що було торгівельним. Перевозило різноманітний вантаж, зокрема порцеляну, глиняні посудини різної форми та розмірів, заповнені переважно зерном.

Також дослідники дізналися, що корабельну аварію спричинило зіткнення з кораловими рифами. Ймовірно, судно йшло з Південно-Східної Азії до Єгипту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали військовий корабель, що лежить на глибині 6,5 км

Нещодавно дослідники ідентифікували затонуле в Дніпрі судно як вантажний корабель або пором.

Археолог Дмитро Кобалія розповів, що цей корабель затонув у період з XVIII ст. до початку XX ст. Його виявили в 1970-х. Але тоді не розуміли, що це за судно.

Корабель лежить на глибині 6 м. Деякі його деталі відірвало якорями та рибальськими сітями. Корпус судна уткнувся носом в ґрунт. Кормова частина була підмита течією і зруйнувалася під власною вагою.

Зараз ви читаєте новину «Дізналися більше про корабель, затонулий 250 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі