пʼятниця, 15 вересня 2023 08:15

"Диявол іде!": на поле бою вивели нову техніку

"Диявол іде!":  на поле бою вивели нову техніку
Танки випускалася в двох модифікаціях — "самка" і "самець". Фото Бібліотека Конгресу США

На річці Сомма 15 вересня 1916-го англійці кинули проти німців 49 танків моделі Mark 1 з кулеметним озброєнням. З 49 машин, які підготували для атаки, на вихідні позиції висунулося тільки 32. Решта танків вийшли з ладу через неполадки.

Британські військові інженери пропонували проекти різноманітних бойових машин на гусеничному ходу. Рішення про будівництво танків було прийняте в 1915 році. Перша модель була готова за рік, коли пройшла випробування. 100 машин Mk.1 надійшли у виробництво.

Випускалася в двох модифікаціях — "самка" і "самець". Відзнаки "самця від самки" полягали як у масі, так і в наявності певних озброєнь. "Самець" мав масу близько 28,5 т на озброєнні мав кулемет і дві гармати 57-мм. "Самка" важила на тонну менше і на озброєнні мала лише кулемети. Машини вагою 30 т називали від "цистернами" - англійською – tank.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сікорський підняв у повітря перший гелікоптер

Mark I мав ромбоподібну форму, яка дозволяла долати широкі окопи, які переважали на полях битв першої світової війни. На річці Сомма 18 танків, що залишилися, змогли просунутися вглиб оборони на 5 км. Танк долав дротяні загородження і траншеї шириною 2,7 метра. Броня тримала попадання куль і осколків снарядів. Німецькі солдати кидали зброю із криками "Диявол іде!". Втрати англійців у цій були в 20 разів менше звичайних. Танки запустили у виробництво.

У США авіаконструктор Ігор Сікорський 14 вересня 1939-го підняв у повітря свій перший гелікоптер VS-300. Його машини почали використовувати президенти США. Для них збудували майданчик на території Білого дому.

Зараз ви читаєте новину «"Диявол іде!": на поле бою вивели нову техніку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі