вівторок, 09 червня 2020 17:45

Дитячий напис допоміг встановити власників будинку, якому майже 2 тис. років

Дитячий напис допоміг встановити власників будинку, якому майже 2 тис. років
Припускають, що власниками розкішної вілли у Помпеях могли бути представники роду Мумміїв Фото: thehistoryblog.com

На стіні розкішної римської вілли у Помпеях знайшли вишкрябане ім'я - Муммія. Знахідка виявилася безцінним ключем для встановлення власників будинку до загибелі міста.

Припускають, що графіті залишила дитина, адже ім'я знаходилось на висоті 1,38 м над підлогою. Дівчинка була настільки сміливою, що не боялася писати на вишуканих стінах батьківського будинку, повідомляє The History Blog.

Учені зазначають, що Муммія - це жіноча версія родового імені Муммій. За римською традицією, особисте ім'я дівчаток зазвичай було жіночою версією прізвища, тому, імовірно, дівчинку звали Муммія Мумміус. Історія цієї плебейської родини стала відомою у II ст. до н. е. Представник роду Луцій Мумміус став 146 р. до н. е. першим консулом Республіки. Він очолював римську армію в ахейській війні проти греків та підкоряв Коринф. Повернувшись до Риму, був навіть удостоєний тріумфу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Помпеях знайшли рештки римських бойових коней

Серед жінок в історії згадується лише одна Муммія - Муммія Ахаіка (35 - 3 рр. до н. е.), правнучка консула Луція. Вона була матір'ю імператора Сервія Гальби, що утримував трон близько року після самогубства імператора Нерона.

Імовірним власником будинку називають офіцера Муммія Луперкуса, який бився з бунтівними германськими племенами та загинув 69 р. н. е, за десятиліття до виверження Везувію.

Віллу виявили 2018-го на північ від міських стін. Неподалік у стайні знайшли залишки коней та вишуканої збруї.

Наприкінці 2019-го дослідники знайшли детальну фреску гладіаторського бою у давньоримському місті Помпеї, Італія. Знахідку виявили у підвалі зруйнованого будинку, який був таверною для гладіаторів. Фреска реалістично зображує 2 типи воїнів - мурміллона та фракійця.

Зараз ви читаєте новину «Дитячий напис допоміг встановити власників будинку, якому майже 2 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі