понеділок, 30 листопада 2020 12:59

Дитина знайшла золоту прикрасу, якій 3 тис. років

Дитина знайшла золоту прикрасу, якій 3 тис. років
9-річний хлопчик на ім'я Біньямін Мілт знайшов рідкісну золоту прикрасу часів Першого Храму Фото: jpost.com

У Єрусалимі, на Храмовій горі, 9-річний хлопчик знайшов золоту намистину, якій близько 3 тис. років. Побачив її, коли просіював ґрунт.

Незабаром родина передала артефакт археологам. Знахідка перебувала у відмінному стані, тому дослідники спочатку вирішили, що це сучасна прикраса. Втім, її порівняли з іншими подібними та датували часами правління вавилонського царя Навуходоносора I (1125 - 1104 до н.е.), інформує The Jerusalem Post.

Давні майстри виготовили артефакт із маленьких золотих кульок та надали йому вигляду квітки. Таку технологію називають гранулюванням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Єрусалимі знайшли коштовну печатку із зображенням бога

"Намистину створили при Першому Храмі. Вироби того часу з чистого золота зустрічаються археологам вкрай рідко, адже в ту епоху до нього додавали багато срібла", - розповіли вчені. Вважають, що прикрасу міг загубити високопосадовець, який навідувався до храму, чи безпосередньо жрець.

Нині сподіваються знайти й інші артефакти, тому на місці знахідки проведуть додаткові пошуки.

Наприкінці жовтня 2020 року археологи знайшли античну золоту сережку під час розкопок у болгарському селищі Дебелт. Вона подібна до прикрас на жіночих фаюмських погребальних портретах. Знахідку побачили в щілині між плитами у громадських лазнях римських часів у місті Деульт - колонії ветеранів VIII легіону Октавіана Августа.

Зараз ви читаєте новину «Дитина знайшла золоту прикрасу, якій 3 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі