неділя, 16 вересня 2018 07:08

День смерті Гонгадзе: за кілька років померло усе керівництво МВС

День смерті Гонгадзе: за кілька років померло усе керівництво МВС
16 вересня 2000 року зник український журналіст Георгій Гонгадзе. Фото: iPress.ua

16 вересня 2000 року зник український журналіст Георгій Гонгадзе. 2 листопада знайшли його обезголовлене тіло в Таращанському лісі, за 70 км від столиці. Лише через 9 років у Київській області виявили череп журналіста.

Зникнення та вбивство Георгія Гонгадзе викликало широкий суспільний резонанс в Україні, та за кордоном. Розпочались масштабні протести. Люди звинувачували тодішнього президента Леоніда Кучму і вимагали відставки.

Винним у вбивстві визнали екс-генерала МВС Олексія Пукача. Правоохоронці розшукували його з 2005 року і в 2013-му засудили до довічного ув'язнення. Чиновник зізнався, що вбив журналіста власноруч. Такий наказ дав тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко. Щоб приховати докази Пукач викинув сумку Гонгадзе в озеро біля Південного моста в Києві, а мобільний телефон - у водоймище Русанівського каналу поблизу столичного готелю "Славутич". На службовому автомобілі вивіз тіло у лісосмугу відрубав голову сокирою та закопав у різних частинах лісу.

У своїх свідченнях Пукач зазначив, що про плани злочину було відомо тодішнім спікеру парламенту Володимиру Литвину, президенту Леоніду Кучмі та главі СБУ Леоніду Деркачу.

Із ймовірно причетних до справи Гонгадзе в живих залишився тільки Литвин та Кучма. За декілька років все керівництво МВС померло через хвороби або нещасні випадки. В день зникнення Георгія у спортивному літаку розбився заступник міністра МВС Леонід Бородич, у генерала МВС Юрія Дагаєва обірвався тромб, керівник апарата МВС Едуард Ферре впав у кому та помер, застрелився міністр Юрій Кравченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викрали брата-близнюка Георгія Ґонґадзе

Справа досі не закрита, не знайшли замовників вбивства. У квітні 2014 року генеральна прокуратура переглянула справу та поновила досудове розслідування.

Мати Георгія до кінця життя не вірила, що останки належать синові. Вона померла у 69 років 30 листопада 2013 року. Георгія поховали лише 22 березня 2016 року. Йому присвоїли звання героя України.

10 березня 2005 року екс-президент України Леонід Кучма надав Генеральній прокураторі свідчення щодо вбивства Георгія Ґонґадзе. Після допиту глава прес-служби Генпрокуратури В'ячеслав Астапов повідомив, що матеріали допиту є таємницею слідства. Сам Леонід Кучма заявив, що "перед Богом і перед людьми, і перед Ґонґадзе чистий". Справу проти нього завели тільки через 6 років, 21 березня 2011 року. Її закрили через 9 місяців після того, як відкинули "касети Мельниченка" як доказ проти Кучми.

Зараз ви читаєте новину «День смерті Гонгадзе: за кілька років померло усе керівництво МВС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі