вівторок, 22 травня 2018 11:07

День літнього Миколая Чудотворця: прикмети і звичаї свята

День літнього Миколая Чудотворця: прикмети і звичаї свята
Сьогодні відзначають день "літнього" Миколая Чудотворця: прикмети та звичаї свята.

22 травня в Україні відзначають день перенесення мощей святого Миколая Чудотворця. В народі цей день називають святом "літнього" Миколи.

У цей день просять захисту від лиха та бажають здоров'я.

Святий Миколай є одним з найшанованіших святих у християнській вірі. Його вважають покровителем дітей, купців і моряків. Християни вшановують пам'ять святого двічі в році – 19 грудня та 22 травня.

"Два Миколи у нас — один з травою, інший з зимою", - каже прислів`я.

Вперше це свято встановив папа Урбан ІІ в ХІ столітті. До українського церковного колендаря день Миколая у травні увів митрополит Єфрем в кінці ХІ століття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли ймовірні останки Святого Миколая

Колись у цей день господарі виводили коней у поле на першу пашу. Священики служили посеред села молебні та кропили коней свяченою водою. У цей час в полі вершники їздили верхи "щоб нечиста сила коней не мучила".

В народі казали "Прийшов Миколай - коней випасай", "Юрій з теплом, а Микола з кормом", "Святий Юрій пасе корів, а Микола - коней". "До Миколи не сій гречки і не стрижи овечки!"

На Київщині і на Поділлі у цей день був звичай робити "заздравні" обіди. Їх називали нікольщиною.

На Миколая не можна відмовляти нікому, хто попросить вас про допомогу, інакше за це сім'я терпітиме злидні і лиха.

За народними віруваннями, святий Миколай є покровителем мореплавців. Козаки перед довгою мандрівкою морем завжди служили молебень Богородиці й Миколаю Угоднику.

Народні прикмети на 22 травня:

- День Миколи був останнім терміном для посадки картоплі. Вважали, що, якщо її посадити пізніше, то вона вже не встигне вирости, і урожай не збереш.

- Сьогодні треба вмитися першою росою, щоб протягом року бути здоровим.

- Жаби почали квакати - буде багатий урожай вівса.

- Вільха зацвіла - пора сіяти гречку.

22 травня 1919 року митрополит Василь Липківський відправив перше богослужіння українською мовою в Микільському соборі на Печерську. Спеціально для цього український композитор Микола Леонтович, автор знаменитого "Щедрика", написав нові ноти кантів та особисто диригував хором.

Зараз ви читаєте новину «День літнього Миколая Чудотворця: прикмети і звичаї свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі