пʼятниця, 12 лютого 2016 12:45

Де і як готували дружин у Третьому Райху

Де і як готували дружин у Третьому Райху

У 1937 році нацисти відкрили "Школи підготовки дружин". Через них мали проходити дівчата, що виходять заміж за членів СС і функціонерів НСДАП. У школах їх навчали домогосподарству, догляду за дітьми та сільському господарству. Дружина - це був ідеал жінки для нацистів, жінкам забороняли вчитися у вузах і працювати в офісах і на виробництві. Про це повідомляє "Історична Правда".

Рейхсфюрер СС Генріх Гіммлер в 1936 році підписав указ про створення спеціального курсу навчання для дівчат, охочих стати дружинами нацистів. "Школи наречених", де дівчата проходили курс молодої дружини, очолювала Гертруда Шольц-Клінк - глава Націонал-соціалістичної жіночої організації (на піку, в 1943 році, в цій організації складалися 7 млн. німкень).

Перша школа була відкрита на острові Шваненвердер на озері Ваннзее під Берліном (поблизу вілл Геббельса і Альберта Шпеєра). До 1944 року в Німеччині в цілому з'явилося 32 таких школи.

В школу приймали тільки арійок (іноді робилося виняток для німкень з не більше, ніж 1/8 єврейської крові). У них не повинно було бути фізичних каліцтв і психічних захворювань (в школу не бралися також ті, у кого один з батьків страждав на шизофренію).

У школах нареченої тривав 6-тижневий курс (з 1939 року - двомісячний), протягом якого навчалися не тільки домашньому господарству, а й основам генетики і вчення про раси, а також політології та історії. Обов'язкові були 2 уроки фізкультури щодня. Також обов'язковим елементом навчання стало сільське господарство - тільки ця праця зізнавався гідним німецької жінки.

В кінці курсу, за умови засвоєння всіх знань, видавалися сертифікати, що дають право вийти заміж за "зразкових німців". Одруження такої випускниці здійснювали по неоязичницьким обрядам.

Навчання в таких школах було платним - 135 рейхсмарок. Але ці гроші незабаром "відбивалися": при шлюбі випускниці такої школи з "істинним арійцем" держава видавала їм безпроцентну субсидію в 1000 марок на 5 років і при народженні кожної дитини з цієї суми прощалося 250 марок.

Якщо працююча жінка вступала в шлюб і добровільно залишала роботу, то їй видавалася безвідсоткова позика в 600 марок. З 1934 року почалося активне заохочення народжуваності: вводяться гроші на дитину та допомога багатодітним сім'ям , медична допомога багатодітним сім'ям виявляється за пільговими розцінками. Були відкриті спеціальні школи, де вагітних жінок готували до майбутнього материнства.

Заохочувалося і заняття жінками політикою. У 1941 році число жінок серед членів НСДАП становило 16,5% (це майже в 2 рази більше, ніж жіноча присутність в ВКП (б) в СРСР).

Вже з весни 1933 року розпочалося планомірне звільнення державного апарату від зайнятих в ньому жінок. Звільняли не лише співробітниць установ, але і заміжніх жінок-лікарів, бо нацисти оголосили турботу про здоров'я нації таким відповідальним завданням, що його не можна довірити жінці. Різко скоротилася кількість жінок-педагогів, а в жіночих школах основними навчальними предметами стали домоведення і рукоділля.

Фактично оголошувався заборона на вищу освіту для жінок. Вже в 1934 році в німецьких університетах залишилося всього 1500 студенток (в 1930 році - 32 тисячі).

Всіляко заохочувався працю незаміжніх дівчат - з січня 1939 року трудова повинність стала обов'язковою для всіх незаміжніх жінок молодше 25 років; головним чином їх направляли в село або служницями до багатодітним матерям.

Зараз ви читаєте новину «Де і як готували дружин у Третьому Райху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі