Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2021 12:31

Чорні археологи розкопали грецьку колонію

Чорні археологи розкопали грецьку колонію
Біля Миколаєва влаштували незаконні розкопки на території пам'ятки археології. Фото: "Укрінформ"

У Миколаєві чорні археологи розрили територію пам'ятки археології національного значення "Дідова Хата - I" VI-III ст. до н. е.

"Нам з іншими активістами стало відомо про незаконні розкопки від місцевих жителів цими днями, хоча там час від часу копали й раніше. Але цього разу масштаби вражають - розрита територія понад 10 тисяч квадратних метрів! Причому, схоже, що це не просто сторонні люди, бо вони мають сучасні металошукачі та інше обладнання. Отож копає хтось знаючий", - повідомив старший викладач миколаївського Національного університету ім. Василя Сухомлинського Олександр Смирнов, передає "Укрінформ".

Дослідники думають, що злочинці шукають старовинні килики, тобто широкі посудини для пиття води, амфори та монети. Ці артефакти дорого коштують на чорному ринку. Розкидали черепки, кістки тварин та інші не цінні знахідки. Це завдало шкоди для науки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золото, коштовне каміння і надзвичайна майстерність. Які речі продають чорні археологи на аукціонах

Пам'ятка археології була поселенням навколо античного міста-держави Ольвія. До нього входили будинки, господарські споруди та некрополь.

Gazeta.ua з'ясувала, що офіційно в Україні розкопки можуть проводити наукові працівники з досвідом проведення археологічних робіт. Вони зобов'язані застосовувати наукові методики. Результати їхньої роботи мають бути повноцінним джерелом культурної спадщини. Знахідки археологи зобов'язані передати до музейного фонду.

Зараз ви читаєте новину «Чорні археологи розкопали грецьку колонію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути