вівторок, 22 червня 2021 03:13

Чому купідонів на давніх мозаїках позначали клеймами рабів
3

В античності на купідонах зображали клейма рабів
Фото: American Journal of Archaeology
В античності на купідонах зображали клейма рабів
В античності на купідонах зображали клейма рабів

Канадський дослідник Мартін Бекман звернув увагу на символи у формі літери V на лобах купідонів на мозаїках у віллі дель Казале на Сицилії.

Він прийшов до висновку, що знаки символізують покарання. Таким чином таврували рабів і злочинців, повідомляє American Journal of Archaeology.

Дослідник ідентифікував на мозаїках всі фігури, які можуть зображувати купідонів. Зображення зустрічаються на 14 мозаїках. Купідонів зображували у вигляді дітей з крилами або без. В одних і тих же сценах на мозаїках присутні купідони з відміткою на лобі і без неї. Жоден з інших персонажів багатофігурних композицій не має позначок.

Автор вважає цей факт доказом зв'язку символів тільки з купідонами. Клеймо на лобі існувало в давньоримському суспільстві тільки в одному контексті. Ним відзначали рабів або злочинців, засуджених до покарання.

Бекман розглядає це явище в контексті традиційної римської іконографії, відомої як "покарання Купідона". За задумом художників, покарання були помстою за страждання закоханих людей. Зображали богинь, які б'ють купідонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли унікальний римський обладунок

Друге трактування тавра на лобі пов'язане з поняттям Servitium Amoris - "рабство любові". Поети порівнювали любовні страждання з кайданами і муками рабів. Літеру V Бекманн інтерпретує як скорочення від Veneris, що означає "що належить до Венери".

У місті Нім на півдні Франції на будівництві житлового будинку виявили залишки римської вілли з мозаїкою на підлозі. Будівлю датують I-II століттями.

Зараз ви читаєте новину «Чому купідонів на давніх мозаїках позначали клеймами рабів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі