неділя, 24 січня 2021 08:21

Чоловік знайшов великий злиток золота

Чоловік знайшов великий злиток золота
В перші роки старателі заробляли дуже добре – золото було просто на поверхні землі. Автор: ic.pics.livejournal.com

У Північній Каліфорнії 24 січня 1848-го місцевий Джеймс Маршал знайшов великий золотий злиток. У США почалася "золота лихоманка".

Після замітки про знахідку в місцевій газеті усі робочі із околиць кинулись шукати золото. Перші старателі прибували з сусідніх штатів та Мексики, через півроку - з усієї Америки, Європи, Австралії й навіть Китаю. Майже безлюдний регіон став густонаселеним і перетворився в штат, його ще називали "Золотим штатом".

Основні золоті розробки були зосереджені в передгір'ях Кордильєр, уздовж річкових долин. Щоб отримати золото, промивали річковий ґрунт у лотках та перекопували уламки і гірську породу на берегах рік і струмків. Старателі заснували нове поселення - Сакраменто. Люди жили в наметах, дерев'яних халупах або каютах, виламаних з покинутих кораблів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший африканський алмаз знайшов син фермера

В перші роки старателі заробляли дуже добре – золото було просто на поверхні землі та в водах річки. За півроку старатель заробляв стільки, скільки за 6 років муляр.

"Золота лихоманка" закінчилася в 1856 році. Дорогоцінний метал залишився тільки глибоко під землею, найкращі ділянки скупили великі гірничі компанії. Шукачі золота почали залишати Каліфорнію та повертатися додому. Найбільше збагатилися торговці, які виготовляли одяг для золотошукачів, інструменти, спиртні напої. Також власники борделів, які приносили космічні прибутки.

У Південній Африці 6 грудня 1869-го відкрили поклади алмазів. Африканські діаманти вважалися справжньою геологічною сенсацією.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік знайшов великий злиток золота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі