четвер, 21 січня 2021 10:53

Чоловік спалив себе неподалік могили Тараса Шевченка

Чоловік спалив себе неподалік могили Тараса Шевченка
На місці самоспалення Олекси Гірника стоїть пам'ятний знак Фото: upa-pereginsk.if.ua

Дисидент Олекса Гірник вчинив акт самоспалення біля могили Тараса Шевченка в Каневі 21 січня 1978 року. Таким вчинком висловив протест проти русифікації України комуністичним режимом.

Чоловік народився 1912-го в селищі Богородчани - тепер Івано-Франківської області. Завжди шукав справедливості та підтримував український визвольний рух. За це 1937 року отримав від польських правоохоронців 5 років ув'язнення. Сидів у концтаборі Береза Картузька, у таборах Кракова та Тарнова. Після утвердження радянської влади в Західній Україні отримав ще 8 років за спроби перешкодити масовим депортаціям. Покарання відбував у Норильську, а пізніше в Магадані.

В Україну повернувся 1948-го. Налагодив сімейне життя, отримав гарну роботу. Протягом років продовжував перейматися долею України, готував антирадянські листівки. Врешті зважився на відчайдушний вчинок.

"Мій протест – то сама правда, а не московська брехня від початку до кінця. То пережиття, тортури української нації. То прометеїзм, то бунт проти насилля і поневолення. Мій протест – то слова Шевченка, а я його тільки учень і виконавець", - писав до дружини в прощальному листі.

Також чоловік написав їй, що їде до Львова, але насправді вирушив до Києва, а звідти до Канева. Взяв із собою до тисячі рукописних листівок із написами про протест та своїм прізвищем й ім'ям. Близько 3:00 піднявся на Чернечу гору. Обійшов навколо могили Тараса Шевченка, тоді спустився до схилу гори, розкидав листівки, облив себе бензином і підпалив. Коли горів, ударив себе ножем в живіт.

Тіло чоловіка знайшов міліціонер. Дружині сказали, що загинув в автомобільній аварії, але про справжні обставини смерті родичів повідомив лікар з Канева. Радянська влада заборонила згадувати про них та вшановувати пам'ять Олекси Гірника. Попри це, кожного 21 січня на місці самоспалення з'являлись свіжі квіти.

Інформація про вчинок Олекси дісталася Заходу за декілька років. Але в Україні стала загальновідомою лише після здобуття країною незалежності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одягнув форму й нагороди - військовий вчинив самоспалення на майдані Незалежності

Колишній боєць УПА та політв'язень Василь Макух здійснив акт самоспалення на Хрещатику 5 листопада 1968 року. Протестував проти русифікації України та агресії країн Варшавського договору в Чехословаччині.

Напередодні чоловік із Карова поїхав до Львова, взявши із собою трилітрову банку з бензином. Родині сказав, що всередині яблучний сік. За 2 доби Макух дістався до Києва. Столицю саме готувати до святкування чергової річниці Жовтневого перевороту. Влада посилили заходи безпеки.

5 листопада Макух зайшов у під'їзд будинку 27 біля Бесарабського ринку, облив себе бензином, підпалив та охоплений полум'ям вибіг на вулицю в напрямку нинішньої площі Незалежності. Кричав "Хай живе вільна Україна!", "Геть окупантів!".

Зараз ви читаєте новину «Чоловік спалив себе неподалік могили Тараса Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі