вівторок, 20 квітня 2021 16:50

Чоловік отримав 3 роки за продаж археологічних артефактів

Чоловік отримав 3 роки за продаж археологічних артефактів
Скіфські наконечники належать до культурних цінностей, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення, і пересилання їх за межі України заборонено Фото: neolitica

Октябрський районний суд Полтави засудив 37-річного жителя міста за спробу продати колекцію скіфських наконечників до Росії. Чоловік отримав три роки позбавлення волі.

Оголошення про продаж 53 предметів старовини чоловік розмістив на одному з вебсайтів. Покупця знайшов у Російській Федерації та отримав від нього 4,5 тис. руб. У поштовому відділенні на митній декларації зазначив, що в коробці сувенір-подарунок, повідомляють у Полтавській обласній прокуратурі.

Посилку затримали співробітники Управління СБУ в Полтавській області за декілька днів. Предмети визначили як археологічну колекцію скіфських наконечників для стріл VII - V ст. до н.е. Вони належать до культурних цінностей, пересилання яких за межі України заборонено.

У суді встановили, що чоловік здійснив закінчений замах на вчинення контрабанди. Це і стало підставою для конкретного вироку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулони, застібки, наконечники стріл - затримали посилку з речами скіфів

Наприкінці 2020 року в Сербії на прикордонному переході з Румунією Сербська Црня митники разом з поліцією виявили археологічні знахідки з України. Намагались вивезти колекцію з понад 2 тис. предметів різних періодів.

Артефакти виявили у вантажівці з румунськими номерами. Нею керував 46-річний громадянин Сербії. Перевозив паркет з України до Сербії. Водій сказав митникам, що перевозить лише два пакети цукерок та товар.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік отримав 3 роки за продаж археологічних артефактів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі