понеділок, 18 листопада 2019 10:42

Чиновникам наказали перейти на російську мову

Чиновникам наказали перейти на російську мову
Микола Скрипник та Йосиф Сталін на XV з'їзді ВКП(б) у 1927-му Фото: gefter.ru

Пленум ЦК КП(б)У 18 листопада 1933-го прийняв постанову про припинення українізації в республіці. Вона фактично дублювала рішення Раднаркому СРСР від 14 грудня 1932-го про припинення українізації на Кубані. У політиці коренізації сталінська влада вбачала одну з причин саботажу збору зернових та загрозу цілісності СРСР. На штучний Голод не зважали.

"З метою розгрому опору хлібозаготівлям куркульських елементів та їх партійних і безпартійних посіпак, вище радянське партійне керівництво постановило впорядкувати механічне проведення політики українізації на територіях УРСР. Вигнати петлюрівські та інші буржуазно-націоналістичні елементи з партійних і радянських організацій й негайно перевести справи радянських і кооперативних органів "українізованих" районів з української на російську мову", - йшлося в тодішній постанові, відкорегованій особисто Йосифом Сталіном та секретарем Московського ВКП(б) Лазарем Кагановичем.

Тоді на Кубані закрили всі українські школи, ліквідували педагогічний й науково-дослідний інститути, розгромили понад 20 газет і журналів, спалили бібліотеки і зупинили українське радіомовлення. Це ж саме чекало й Україну. Ще з 5 вересня 1933-го в життя активно впроваджувався новий русифікований правопис підготовлений функціонером Андрієм Хвилею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український правопис наблизили до російського

В Україні швидко знищили прихильників українізації, в тому числі й представників вищого керівництва країни зі старої більшовицької гвардії.

Постанову уряду УРСР про українізацію прийняли 1 серпня 1923-го. Вона була частиною політики коренізації, яку прийняли на XII з'їзді Компартії більшовиків у квітні 1923-го. Передбачала залучення корінного населення до управління республіками та надавала офіційного статусу їхнім мовам. Її здійснювали з метою зміцнення радянської влади в Україні, пошуку спільної мови із селянством та інтелігенцією. Також прагнули створити позитивний образ радянської влади на міжнародній арені. У розпалі Голодомору 1932-33-х знищили прихильників політики Миколу Скрипника, Олександра Шумського, письменника Миколу Хвильвого та інших провідних українських діячів. Відтоді розпочалась тотальна русифікація.

Зараз ви читаєте новину «Чиновникам наказали перейти на російську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі