неділя, 04 червня 2017 11:00

Chanel № 5 створив парфумер із царської Росії

Chanel № 5 створив парфумер із царської Росії
Реклама для парфумів Chanel № 5. Фото: Вікіпедія

4 червня 1921 року у Франції представлено парфуми Chanel № 5. Chanel № 5 — парфуми, створені Ернестом Бо для кутюр'є Коко Шанель. За даними французького уряду об'єм продажу Chanel № 5 перевищує 100 млн доларів США в рік.

Коко Шанель бажала мати світлий очищений аромат, який би личив її виробам: "штучні парфуми, кажу я, штучні, як сукня, тобто, як тканина. Я ремісниця в моді. Я не хочу троянду чи конвалію, я бажаю мати парфуми з різними складниками". Вона замовила парфуми у Ернеста Бо, зустрівшись із ним на Лазурному берегу. Бо - колишній парфумер царського двору, який втік з Росії після революції 1917 року. Він був першим парфумером, якому вдалося побудувати на основі молекул альдегідів повноцінний аромат. Ернест Бо приніс їй дві серії пляшечок, пронумеровані 1-5 та 20-24. Вона вибрала запах із п'ятої пляшечки. На запитання про назву, яку вона бажала б для своїх парфумів, Коко відповіла, що запускає колекцію 5 травня, в п'ятому місяці року, тож залишимо їм назву 5, яка принесе їм успіх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коко Шанель працювала на нацистів через племінника та парфуми

Chanel № 5 мав серед 80 своїх компонентів альдегід 2-метилундеканол. Це синтечний альдегід із запахом, що нагадує запах помаранча. Це було новинкою, оскільки на той час синтетичні інгредієнти не використовувалися в парфумерії.Коли новий парфум був абсолютно готовий, Шанель не поспішала почати його продаж. Замість цього вона подарувала флакон кожній зі своїх подруг, що належать до найшикарніших кіл віп-персон. Звістка про новий аромат миттю розлетілася, і незабаром утворився таємний клуб любительок "Chanel Nº 5". Коли ж флакони були пущені в продаж вони відразу стали дуже популярними серед покупців.

Спочатку Chanel Nº 5 представляла сама Коко Шанель, потім її місце займали актриси Катрін Деньов, Кендіс Берген, Сьюзі Паркер, Елі Макгроу, Лорен Хаттон, Кароль Буке, Естелла Уоррен, Ніколь Кідман, Одрі Тоту. З 2012 року особою парфуму Chanel Nº 5 став Бред Пітт, перший чоловік в історії аромату. У 1924 П'єр Вертемер придбав у Коко 70 % її парфумерного бізнесу, 10% залишилося у Шанель, а 20% відійшло третій стороні.

У 2016 році обличчям легендарного аромату Chanel Nº 5 стала Лілі-Роуз Депп, дочка Ванесси Параді і Джонні Деппа.

Зараз ви читаєте новину «Chanel № 5 створив парфумер із царської Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі