четвер, 14 листопада 2013 12:06

Чеченське "місто мертвих" вивчатимуть археологи

Навесні-влітку 2014 науковці Центру археологічних досліджень Чечні проведуть розвідувальні дослідження у високогірному Ітум на пам'ятці-некрополі Цой-Педе ("Місті мертвих"). Також буде встановлено стан таких пам'яток давнини як ушкалойські вежі і культові пам'ятки в районі Шунда.

Місто мертвих Цой-Педе знаходиться поряд з кордоном з Грузією в Ітум - Калінському районі. Некрополь складається з 42 склепів, двох сторожових веж і двох святилищ. Найранніші склепи відносяться до 5 ст.н.е. Поховання в них проводилися аж до 18 століття.

У районі некрополя Цой-Педе зустрічаються не тільки людські останки, а й предмети побуту та зброя. За переказами, там поховані нарти з легенд чеченців.

Місцеві жителі, які залазити всередину склепів, розповідають про кістяки воїнів гігантських розмірів. З часів початку війни ці місця практично не відвідувалися і в якому стані зараз знаходяться ці поховальні відомо не багато.

Цой-Педе розташоване в історичному регіоні Мелхіста, що чеченською означає "Країна сонця". Цой-Педе перекладається як "Поселення божества".

На одній зі сторожових веж видно викладену з каменю фігуру людини. Вважається, що це Георгій Побідоносець. На склепи нанесені петрогліфи, розшифрувати які досі не вдається.

Зараз ви читаєте новину «Чеченське "місто мертвих" вивчатимуть археологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі