пʼятниця, 05 вересня 2014 16:40

Частину скіфського золота повернули Україні, решту не віддають

19 предметів із колекції Національного музею історії України, які експонувалися на виставці "Крим. Золото і таємниці Чорного моря" в Амстердамі, було передано співробітникам київського музею і в четвер, 4 вересня, відправлено до Києва.

 

Про факт передачі повідомили в прес-службі Музею Алларда Пірсона, де проходила експозиція, котра стала предметом суперечки між Україною і Росією.

У Музеї історичних коштовностей, який є філією Нацмузею історії, серед них є золоті та срібні предмети з розкопок скіфських курганів (два експонати, в т.ч. золотий шолом із зображенням битви скіфів) та сарматських курганів (оздоблення одягу, сережки). Речі відносяться до античного періоду - від 4 століття до н.е. до перших століть н.е.

За рішенням, про яке раніше заявляв Музей Алларда Пірсона, решту об'єктів з музеїв Сімферополя, Керчі, Бахчисараю і Херсонеса залишать у Нідерландах до того моменту, поки сторони не домовляться про права власності або музей не отримає компетентний юридичний висновок щодо цього.

Нагадаємо, 29 серпня в Міністерстві культури України заявили, що колекцію виставки "Крим: золото і таємниці Чорного моря" мають намір повернути до Києва протягом вересня. Якщо Нідерланди відмовляться передати цінності Києву, Мінкульт має намір звернутися до суду.

Зараз ви читаєте новину «Частину скіфського золота повернули Україні, решту не віддають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі