середа, 23 жовтня 2019 10:39

Бюджет почали наповнювати виручкою з продажу музейних цінностей за кордон

Бюджет почали наповнювати виручкою з продажу музейних цінностей за кордон
Загальну суму збитків СРСР від продажу культурних цінностей оцінили в понад 50 млрд золотих рублів Фото: pantv.livejournal.com

Експортний фонд для отримання валюти від продажу картин та антикваріату створили більшовики 23 жовтня 1920-го. Пропозицію вніс письменник Максим Горький, підтримав її Володимир Ленін.

Самого Горького обрали головою фонду. Він казав, що "держава краще знає, що продати, а що лишити".

Такими діяма намагалися поповнити казну і золотовалютний запас виснаженої від війни країни. При цьому більшість коштів спрямували на "посилення оборони партії та досягнень революції", а не на порятунок людей від голоду. Більшовики реквізовували антикваріат, коштовності, маєтності колишньої аристократії та звичайних людей, музеї та царські склади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чоловіка, що знімав із церкви дзвони, оніміла донька

Горький писав до Раднаркому, що з 8 складів Петрограду - тепер Санкт-Петербургу, вдалося відібрати 120 тис. предметів на суму 1,5 млрд рублів в цінах 1915-го. У цілому з Москви та Петрограду зібрали цінностей на 6 млрд рублів. Сам актикваріат продавали набагато дешевше за його реальну вартість. Сотні витворів мистецтва, у тому числі вивезених раніше з України, опинились за кордоном.

Подібна практика наповнення бюджету збережеться протягом десятків років, пізніше її використають для сталінської індустріалізації. 1931-го відкриють магазини "Торгсін" - торгівлі з іноземцями. Там громадяни СРСР могли обмінювати родинні цінності на їжу. Це стосувалося й охопленої Голодомором України. 1933-го тут діяло 256 установ. Людське життя оцінювали у невеликий золотий хрестик чи перстень. Якщо таких не було, людей просто залишали помирати.

Більшовицький уряд видав декрет про "червоний терор" 5 вересня 1918-го. Розпочалася масова кампанія зі знищення "ворогів революції".

"У боротьбі з контрреволюцією забезпечення тилу шляхом терору є прямою необхідністю", - обґрунтовувалося у постанові.

Більшовики прагнули посилити чекістів, спрямувавши до них якомога більше "відповідальних партійних товаришів".

Зараз ви читаєте новину «Бюджет почали наповнювати виручкою з продажу музейних цінностей за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі