Ексклюзиви
вівторок, 18 лютого 2020 15:30

Буряковий суп та пиріг з м'яса - розшифрували кулінарні рецепти, яким 3,8 тис. років

Буряковий суп та пиріг з м'яса - розшифрували кулінарні рецепти, яким 3,8 тис. років
Рецепти були написані на глиняних табличках. Фото:112

У Єльському університеті розшифрували вавилонські клинописні таблички із кулінарними рецептами. Їм приблизно 3,8 тис. років.

Вавилоняни готували різноманітні страви. Варили густий суп з ягня і буряка, м'ясний бульйон з тмином і меленим коріандром. Стародавні страви прикрашали тонко нарізаною єгипетською цибулею-пореєм, повідомляє "Урядовий кур'єр".

На табличках виявили листковий пиріг з м'яса птиці. Його подавали під кришкою з тіста. У давніх текстах є згадки про те, як готувати рибу і десерти. Дослідники вважають, що в стародавньому Вавилоні зародилися традиції, які зберігаються в кухні народів сучасного Іраку.

Усього виявили півмільйона вавилонських табличок. Лише в чотирьох з них вчені знайшли кулінарні рецепти. Це найдавніші рецепти в світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Висячі сади, леви та стародавні вежі - вражаюча 3D реконструкція давнього Вавилона

Готувати страви за давніми рецептами важко. У табличках вказані лише інгредієнти, з яких слід готувати, але повністю відсутня згадка про пропорції. Тому відновити їх можна, лише покладаючись на досвід сучасних кухарів.

Команда археологів, хіміків харчової промисловості та експертів з кулінарних традицій Близького Сходу працюють над приготуванням страв. Фахівці дійшли висновку, що ці страви є не дуже смачними.

Археологи виявили в Іраку 10 раніше невідомих науці скельних барельєфів, що зображують царя і богів Ассирії. Барельєфи VIII-VII ст. до н.е. висічені у скелі, яка тягнеться вздовж великого стародавнього зрошувального каналу в археологічному районі Файда, приблизно в 20 км на південь від міста Духок.

Зараз ви читаєте новину «Буряковий суп та пиріг з м'яса - розшифрували кулінарні рецепти, яким 3,8 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути