вівторок, 02 червня 2020 08:21

Британський трон посіла нова правителька

Британський трон посіла нова правителька
Перед коронацією Єлизавети Вестмінстерське абатство закрили на півроку. Фото: unsplash.com

У Лондоні 2 червня 1953-го принцеса Єлизавета зійшла на трон. 27 млн людей дивилися пряму трансляцію на чорно-білих телевізорах. 11 млн слухали репортаж по радіо.

Десятирічна Єлизавета Олександра Марія Віндзор стала спадкоємницею британського престолу у 1936 році. Її батько Георг VI зайняв трон після зречення від влади свого брата Едуарда VIII.

У 1945 році Єлизавета проходила підготовку як водій-механік і отримала звання лейтенанта. За два роки вийшла заміж за свого чотириюрідного брата Філіпа Маунтбеттена - офіцера британського флоту. Весілля влаштували скромне через важкі повоєнні роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Годинник на вежі зупинився від рясного снігопаду

Перед коронацією Вестмінстерське абатство закрили на півроку. Повну церемонію коронації Єлизавета репетирувала двічі. Два тижні щодня носила три-кілограмову Імператорську державну корону, щоб звикнути до ваги та натренувати м'язи шиї. Наряд півроку шив улюблений модельєр королівської сім'ї Норман Хартнелл. На сукні з білого атласу вишили вручну національні емблеми - троянду Англії, чортополох Шотландії, трилисник Північної Ірландії і Уельський нарцис. 8200 почесних гостей запросили в Вестмінстерське абатство на саму церемонію.

Урочиста служба в абатстві тривала 3 години. Після завершенні церемонії святкова процесія з королевою, її чоловіком та майже 16 тис. інших учасників проїхала вулицями Лондона. Завершився день коронації салютом над Темзою і народними гуляннями по всій країні.

В Лондоні запустили знаменитий годинник Біг Бен на вежі парламенту 31 травня 1859 року. Перша спроба за 10 днів до того виявилася невдалою - годинник не працював.

Зараз ви читаєте новину «Британський трон посіла нова правителька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі