пʼятниця, 07 вересня 2018 08:20

Бородінська битва тривала менше доби

Бородінська битва тривала менше доби
Бородінська битва. Фото: Вікіпедія

Бородінська битва між армією французів і росіянами, які відбулася 7 вересня 1812 року увійшла в історію планети як одна з найважливіших світових подій.

У 1812 році Наполеон був на вершині успіху - завойована майже вся Європа, близькою була перемога над Іспанією, а для підкорення Британії необхідна була її економічна ізоляція, в здійсненні якої Наполеон розраховував на свого союзника російського царя Олександра I. 24 червня найбільша європейська армія чисельністю понад 500 тисяч чоловік, яку підтримували військові контингенти з Пруссії, Польщі та Австрії, перетнула річку Німан і вступила на територію Росії. В перші місяці війни, французи практично не зустрічали опору з боку російських військ, які, намагаючись уникнути прямої конфронтації з краще організованою силою супротивника, відступали в глиб країни, спалюючи залишені ними населені пункти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти відсканували битву під Бородіно

7 вересня відбулась битва під Бородіно. Село Бородіно знаходиться приблизно в 125 км від Москви. З боку Росії в ній брали участь єгерські полки де Толлі, з боку ворога – корпус Богарне. Битва була в розпалі, коли відбувся бій за Багратіонові флеші. У ній брали участь 15 дивізій французьких маршалів і дві росіян, керованих Воронцовим і Неверовским. Бій, що розпочався 7 вересня в половині шостої ранку, тривав менше доби. Безумовно, вона виявилася в числі найбільш кривавих серед усіх нетривалих битв. Обидві сторони зазнали величезних втрат, а 14 вересня Наполеон без бою увійшов у Москву. Але замість продовольства і матеріальної підтримки, його зустріло практично спустіле місто, майже всі 275 тисяч жителів котрого були евакуйовані.

Після місячного очікування повідомлення про капітуляцію, що не надійшло, і побоюючись перспективи зустріти зиму в Росії, французькі війська почали свій відступ з Москви. Відхід армії Наполеона був тяжким і хаотичним через погане матеріальне забезпечення і неочікувану агресивність росіян під час їх хаотичних набігів. Коли 14 грудня французи залишили Росію, Велика армія налічувала лише близько 100 тис. вояків.

До 200-річчя цієї битви Російська Академія Наук розпочала розкопки й документування поля бою. Групі Artec 3D було доручено відсканувати всі останки зброєносців і бойових коней. У ході розкопок раніше були виявлені останки 38-ми коней і 11-ти солдатів. Традиційно при розкопках археологи використовують фотографії, а також записи на папері для реєстрації результатів. Зазвичай це займає багато днів. Однак з використанням 3D сканування процес зайняв всього одну годину і ще одну для пост-обробки.

Зараз ви читаєте новину «Бородінська битва тривала менше доби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі