середа, 15 вересня 2021 15:40

Бородатий та усміхнений. Як виглядав неандерталець, який жив 70 тис. років тому

Учені з Нідерландів реконструювали обличчя молодого неандертальця, використовуючи віднайдений археологами череп.

Неандертальця прозвали Крейном. Його рештки виявили 2001 року на дні Північного моря біля берегів Нідерландів. В епоху плейстоцену проживав у Доггерленді - на ділянці суші між Великою Британією та континентальною Європою, що зараз розташована під товщею води. Помер близько 70 тис. років тому та став першим зареєстрованим неандертальцем у Нідерландах, повідомляє Live Science.

Автор: RMO
  Зовнішність Крейна відтворили завдяки його черепу та чарепам інших неандертальців
Зовнішність Крейна відтворили завдяки його черепу та чарепам інших неандертальців

За словами вчених, Крейн вживав переважно м'ясо, але в його раціоні не було морепродуктів. Ушкодження над бровою засвідчило те, що за життя мав доброякісну пухлину - епідермоїдну кісту. Вона могла викликати головні болі, судоми, проблеми із зором, утім, від цього міг і не страждати.

Попри невтішний діагноз, фахівці зобразили Крейна щасливим. Проведенню реконструкції допомагав не лише його череп, а також черепи інших неандертальців. Кольори очей, волосся, шкіри - умовні. Їх відтворили завдяки даним з інших досліджень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скелет давньої людини здивував учених через 55 років

Нещодавно чеські науковці за підтримки бразильських колег відтворили обличчя князів Богемії Спитігнєва I та Вратислава I з династії Пржемисловичів. Обидва були синами святої Людмили зі Псову та правили близько 1,1 тис. років тому.

Спитігнєв також відомий як засновник Празького Граду. Вратислав - як батько Вацлава I, якого шанують як заступника та небесного оборонця Чехії.

Для реконструкції використали справжні черепи братів та застосували техніку під назвою фотограмметрія. Чіткі та точні цифрові знімки дозволили відтворювати зовнішність у найдрібніших деталях та не пошкодити залишки князів.

Зараз ви читаєте новину «Бородатий та усміхнений. Як виглядав неандерталець, який жив 70 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі