понеділок, 12 травня 2014 15:06

Бородаті жінки: від Барбари до Кончіти
27

Найдавніша з відомих жінок з бородою - Барбара Урсерлін.  "Волохата діва" народилася в Німеччині в 1629 році. З ранніх років Барбару показували за гроші - вона добре грала на клавесині. Була, між іншим, блондинкою. Барбара вийшла заміж за чоловіка з прізвищем Ван Бек і народила нормальну, не дуже волохату дитину. Виступала з концертами у Франції, чоловік був антрепренером. Лікар  Якобсен із Лондона був упевнений, що Барбара - плід любові мавпи і людини.
Фото: skif-tag.livejournal.com
А це Крао Фаріні. У 1875 році у Бангкоку народилася поросла волоссям дівчинка на ім'я Крао (що означає "мавпочка").  Шестирічну дівчинку привезли до Канади на замовлення шоумена Гіл'єрмо Фаріні. Як було прийнято в еру фрік-шоу, директор цирку дав дівчинці своє прізвище і декілька років демонстрував в якості тієї самої "бракуючої ланки". Пізніше повідомлялося, що Крао Фаріні отримала освіту в Німеччині, а потім з прийомною сім'єю переїхала в США.
Мабуть, найвідомішою бородатою пані була Ганна Джонс. Ганна (чи Ені) Джонс (1865-1902) народилася корінною американкою, в штаті Вірджинія, і вже в дитячому віці поступила на "роботу" в знаменитий цирк знаменитого шахрая Барнума. За це батьки Ганни отримували від шоумена 150 доларів в тиждень. На сьогоднішні гроші це майже 4 тисячі доларів!  Кар'єра "найбородатішої леді Америки" тривала 36 років. Її нерідко показували в музеях і кунсткамерах Європи і навіть Росії, де якісь дивні художники пропонували їй позувати в образі Ісуса Христа. Ганна відростила не лише бороду імператорської довжини, а і двометрову шевелюру волосся. Двічі була у шлюбі. Обидва рази за цирковими черевомовцями.
Ганна Джонс
Ганна Джонс

В один з періодів середньовіччя гірсутизм, а саме жіноча борода, вважалися знаком особливого розташування Бога, а тому видаляти такий знак нікому на розум і не приходило. Проте пізніше "свята" інквізиція вирішила, що цим знаком відзначає Диявол, а не Бог, а тому волосся було прийнято видаляти, причому з тілом, бажано на багатті.

Впродовж ХIХ - початку ХХ століть багато бородатих жінок демонстрували в цирках свої бороди. Їх було так багато, що популярність почала знижуватися. Великі натовпи збирали тільки ті бородаті пані, які мали ще яку-небудь пікантну деталь.

Так, наприклад, деяка Тейлор, що народилася в 1832 році в Лінкольнширі, рекламувалася як єдина на світі жінка з сніжно-білою бородою. Інша жінка - Ганна Кріч була не тільки бородатою, але і карлицею.

Найдавнішою з відомих жінок з бородою була Барбара Урсерлін, яку з ранніх років показували за гроші.

Жінки з бородою мали успішну кар'єру, їх часто показували в музеях і кунсткамерах Європи та Росії.

Аномалії людського тіла у всі часи привертали увагу людей. У 1718 році за наказом царя Петра I в Росії була створена знаменита Кунсткамера - музей страхіть. Подібні ж колекції, але живих істот, існували в різні часи при дворах імператорів і королів. Ці нещасні люди були блазнями і слугували для розваги життя правителів.

Сучасний світ теж має своїх видатних бородатих жінок, які вже прославляють своє ім'я - це Том Нойвірт, більше відомий під псевдонімом Кончіта Вурст, перемігший на пісенному конкурсі Євробачення 2014.

Зараз ви читаєте новину «Бородаті жінки: від Барбари до Кончіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі