середа, 28 вересня 2022 10:05

Богдан Хмельницький уклав договір з поляками

Богдан Хмельницький уклав договір з поляками
У липні 1651-го під Берестечком закінчилась найбільша битва визвольної війни. Хмельницький був змушений прийняти дискримінуючий мир. Картина Артура Орльонова

Між Богданом Хмельницьким і поляками 28 вересня 1651-го укладено Білоцерківський мирний договір. Історики називають договір "принизливим".

У липні під Берестечком закінчилась найбільша битва Визвольної війни 1648-1654 років. Бій відбувся між Військом Запорозьким під командуванням Богдана Хмельницького і кримсько-татарським військом Ісляма III Ґерая з одного боку із польською армією Яна ІІ Казимира.

Після поразки в битві під Берестечком запорожці були змушені піти на поступки. "Пункти спорядження і заспокоєння Війська його королівської милості Запорозького", – такий договір підписали між урядом Речі Посполитої та Військом Запорозьким у Білій Церкві 28 вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Богдан Хмельницький під Корсунем розбив поляків за 4 години

За договором, кількість реєстрових козаків зменшувалася вдвічі – до 20 тис. Гетьману підпорядковувалася тільки невелика територія Київського воєводства, йому заборонили мати будь-які відносини з іншими державами, зокрема зі своїм союзником Кримським ханством. Для Гетьманщини це була принизлива угода, адже він втрачав всю незалежність, а Україна лишилась під владою Польщі.

У травні 1652-го Хмельницький анулював документ і провів мобілізацію війська. Приготувався для подальшої війни з Польщею.

У Чигирині після апоплексичного удару 6 серпня 1657-го помер гетьман Богдан Хмельницький. Відчуваючи наближення смерті, він у квітні скликав старшинську раду і за її згодою заповів гетьманську булаву наймолодшому синові — Юрасеві.

У перших днях липня самопочуття Богдана Хмельницького погіршало, а наприкінці місяця у нього стався крововилив у мозок. Його розбив параліч та відібрало мову. У неділю 2 вересня після жалобних промов вкриту червоною китайкою домовину винесли і рушили на Суботівський шлях. Хмельницького поховали у збудованій ним за два роки до того Іллінській церкві.

Зараз ви читаєте новину «Богдан Хмельницький уклав договір з поляками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі