четвер, 09 липня 2020 08:21

Біля українського села підірвали ядерну бомбу

Біля українського села підірвали ядерну бомбу
Експеримент "Факел" засекретила радянська влада. Фото: iz.ru

За 3 км від села Хрестище Красноградського району на Харківщині 9 липня 1972-го підірвали ядерну бомбу. Експеримент "Факел" засекретили, постраждалі не отримали компенсацій і особливого статусу.

Там відкрили поклади природного газу об'ємом 300 млрд кубометрів. 1971-го він вирвався назовні. Генсек Леонід Брежнєв (1906-1982) для зупинки газового фонтану наказав провести ядерний вибух, щоб погасити стовп вогню та засипати свердловину. Всіх людей військові вивезли за межі 8-кілометрової зони. Вранці ядерний пристрій здетонував.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людям не повідомили про забруднення радіацією

Через 20 сек. з аварійної свердловини на висоту 1 км вирвався потужний газовий фонтан, змішаний з породою. Утворилася характерна грибоподібна хмара ядерного вибуху. Ударною хвилею вибило шибки з вікон, зруйновано стіни будинків.

Закрити викид за допомогою вибуху не вдалося. Газовий факел закопали.

Люди повернулися у село через 30 хв. після вибуху.

Першу атомну бомбу "Пристрій" підірвали в США в штаті Нью-Мексико 16 липня 1945 року. Про випробування і його наслідки людей не повідомляли.

Зараз ви читаєте новину «Біля українського села підірвали ядерну бомбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі