вівторок, 02 березня 2021 13:12

Біля Хортиці почали досліджувати затонулі кораблі

Біля Хортиці почали досліджувати затонулі кораблі
Підводні археологи фіксують вигляд давніх кораблів біля Хортиці. Фото: Укрінформ

Члени експедиції "Хортиця-Скуба" розповіли про дослідження затонулих біля острова старовинних кораблів.

"Задача – почати ставити виявлені пам'ятки на державний облік. Є міжнародна конвенція про охорону підводної культурної спадщини. Проте практично мало зроблено. Те, що роблять наші колеги разом з колегами з інших міст України, – це перші спроби оформлення на державному рівні тих пам'яток, які ми вже знаємо. Паралельно йде пошук і фіксація нових об'єктів, яких безумовно Дніпро подарує багато", – розповів генеральний директор заповідника "Хортиця" Максим Остапенко, передає "Радіо Свобода".

Дослідники ставлять собі за мету фотографувати та знімати на відео знайдені кораблі. Роблять це, щоб зберегти вигляд затонулих кораблів.

"1 судно – плоскодонна барка XIX століття близько 15 метрів довжиною. І 2 об'єкти XVIII століття вивчаємо біля берега Хортиці. Останні частково зруйновані. Розташовані під водою, є розмиви ґрунту, і кожного року їх вимиває все більше. Можливо доведеться їх якось закривати мішками з піском, що не руйнувалися. Пам'ятка XIX століття теж частково зруйнована сучасними якорями, можливо, теж потребуватиме захисту, але вона в більш статичному стані. Лежить на глибині 6 метрів, а об'єкти біля Хортиці – на глибині 7, а також, можливо, на глибині 10 метрів", – розповів керівник експедиції, голова відділу охорони пам'яток Національного заповідника "Хортиця" Дмитро Кобалія.

Біля Хортиці усього виявили близько 10 старовинних кораблів різних епох.

"У нас 3 великі історичні пласти. 1-й – це пам'ятки ще слов'янських часів. Це переважно довбанки. Одна є в реставраційному ангарі. Це X-XI століття, тобто Середньовіччя. 2-й пласт – це період російсько-турецьких воєн. Біля Хортиці та в пониззі біля острова стояла дніпровська флотилія. Це сторінка історії, що пов'язана з військовими діями і військовим суднобудуванням Російської імперії і Туреччини. Це стик епох, початок XVIII століття. І 3-й пласт – кінець XVIII-XIX століття. Це часи розвитку торгівельного флоту. Це плоскодонні баржі, барки, які майже невідомі в Україні", – додав Кобалія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Дніпрі знайшли затоплений середньовічний човен

Науковці створять тривимірні цифрові моделі знайдених кораблів. Підіймати їх не планують. Науковці розглядають можливість створення підводного музею гідроархеології. Там охочі мали б змогу за допомогою дайверського спорядження побачити затонулі кораблі.

На території заповідника "Хортиця" у Запоріжжі почали будувати модель старовинного козацького судна "Дуб". Роблять за кресленнями XVII ст. й автентичною технологією. У будівництві беруть участь понад 100 археологів та волонтерів.

Зараз ви читаєте новину «Біля Хортиці почали досліджувати затонулі кораблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі