пʼятниця, 07 грудня 2012 13:16

Біля Батумі виявили посудини для зберігання вина віком більше 2 тисяч років

Біля Батумі виявили посудини для зберігання вина віком більше 2 тисяч років
Квеврі - це традиційний грузинський керамічний виріб. Фото: world-archaeology-news.blogspot.com

На південному заході Грузії, неподалік від Батумі, були знайдені три посудини для зберігання вина, імовірно, датовані 3-2 століттями до нашої ери. Про це повідомили представники археологічного музею Батумі.

"Ці квеврі (керамічні вироби) є унікальними навіть для Грузії - країни з традиційним методом виготовлення вина", зазначили фахівці. "Посудини датовані, за попередніми даними, 3-2 століттями до нашої ери", - додав директор музею Аміран Кахідзе. Знахідка була зроблена при обробці земельної ділянки місцевим жителем, який повідомив про неї археологам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батьківщиною виноробства назвали Туреччину

Квеврі - глиняна посудина, яка використовується в Грузії для зберігання вина. За даними вчених, метод виготовлення напою з лози в квеврі почали застосовувати більше 8-9 тис років тому, традиція передавалася з покоління в покоління і дійшла до наших днів.

Керамічні вироби мають яйцеподібну форму, конусну основу й вузьку шийку. Ємність закопується в землю і герметично закривається (зазвичай замазується глиною). Одна з найбільш давніх подібних судин, виявлених археологами на території Грузії, датована 12-13 століттями до нашої ери.

 

Зараз ви читаєте новину «Біля Батумі виявили посудини для зберігання вина віком більше 2 тисяч років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі