четвер, 18 лютого 2021 17:21

Били по обличчі, рубали сокирою і кололи списом - дізналися обставини смерті фараона

Били по обличчі, рубали сокирою і кололи списом - дізналися обставини смерті фараона
На лобі фараона знайшли сліди від меча. Фото: thehistoryblog.com

Дослідники встановили обставини смерті єгипетського фараона Секененра Таа II. Його стратили 3,6 тис. років тому.

Судово-медичний аналіз мумії показав, що тіло почало розкладатися до муміфікації. Бальзамувальники намагалися приховати серйозні травми на голові, повідомляє thehistoryblog.com.

Фараона могли вдарити по голові мечем чи сокирою. Той, хто бив, стояв над чоловіком. Від удару залишилась тріщина над бровою. Тупим предметом фараона били по обличчю. Проникаючу рану під лівим вухом мумії могли нанести наконечником списа. Будь-яка з цих травм могла бути смертельна. Комп'ютерна томографія показала, що удари завдавали в момент смерті. Рани не загоювались.

Висохлий, зморщений мозок виявили на лівій стороні черепа. Його не намагалися бальзамувати, на відміну від інших його органів.

"Стан рук і зап'ясть фараона вказує на стан, відомий як "трупний спазм", який зазвичай вражає руки та кінцівки людей, які зазнали насильницької смерті й чия нервова система була порушена в момент смерті", — йдеться в повідомленні.

Положення рук передбачає, що зап'ястя фараона зв'язали за спиною. Секененр не міг захищатися перед смертю. Це свідчить, що фараона стратили на полі бою. Це могло відбутися під час бою з гіксосами - народом з Малої Азії, який нападав на Єгипет.

"Сильний удар, мабуть, змусив правителя впасти, можливо, на спину. Фараон, можливо, отримав кілька атак від нападника з бойовою сокирою гіксосів, можливо, йому завдали перелом над правою бровою. Потім товстою палицею (можливо, держаком сокири) розбили його ніс і праве око. Нападник вдарив Секененру сокирою по лівій стороні обличчя. Інший нападник зліва використовував спис, щоб порізати нижню частину лівого вуха", — зазначають автори дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Єгипті відновили древній храм богині Ісіди

Секененр правив Південним Єгиптом у 1569−1554 роках до н. е. Гіксоси у цей час керували північними територіями Єгипту. Фараон намагався витіснити їх, але його вбили. Дослідження показують, що це могла бути страта після бою.

У єгипетському некрополі Саккара археологи знайшли давній поховальний храм та 52 могильні шахти із саркофагами. Останні знахідки датували періодом Нового царства - XVI - XI ст. до н. е. Археолог Захі Хавас розповів, що храм належав цариці Нараат - дружині 1-го фараона 6-ї династії Стародавнього царства Теті.

Зараз ви читаєте новину «Били по обличчі, рубали сокирою і кололи списом - дізналися обставини смерті фараона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі