четвер, 29 липня 2021 09:10

Без вшанування князя Володимира Росія втратить витоки державності

Без вшанування князя Володимира Росія втратить витоки державності
Петро Холодний зобразив Володимира Великого на іконостасі каплиці Святого Духа у Львові у 1920 роках. Фото: facebook.com/SheptytskyNationalMuseum

Україна успадкувала від Русі європейський вибір. Його зробив князь Володимир, коли визначався з державною релігією. У Росії підкреслюють зв'язок із правителем, бо без цього втратять витоки своєї державності. Про це Gazeta.ua розповів історик Дмитро Гордієнко.

"В оточенні Володимира Великого було кілька релігійно-політичних схем. Ісламський світ він відкинув. Європейського до XVI ст. не існувало, хоча термін Європа вже був. Той простір називався християнським світом. Західне християнство було віддаленим, тоді ще навіть частина польських земель являла собою поганський простір. Обравши східне християнство, Володимир обрав європейський простір і політичний вектор розвитку", - пояснює дослідник.

На той час Русь мала давні державницькі традиції від слов'янських племінних об'єднань. З прийняттям християнства вони розвинулися. Важливим моментом стала поява писемності, якої не вистачало.

"Сучасний британський дослідник Норман Девіс у книжці "Європа. Історія" порівняв Русь Володимира з державою Карла Великого. Володимир став творцем такого поняття, як Східна Європа. Тому можна говорити, що Володимир - це певний спільний спадок для народів, що її населяють. Поміж них і народи теперішньої Росії. Їхні землі були дочірніми утвореннями, завойованими Києвом жорстоко. Київські князі вирізали цілі племена, насаджували державну владу й християнство", - зазначає Дмитро Гордієнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна - спадкоємиця Русі. А далекі родичі хай не зазіхають - Зеленський

На території сучасної Росії відбувалися бунти проти християнства. І їх придушувала київська влада.

"Володимир поширив цивілізацію на ті землі, але це походження від держави, вторинне, і не більш. Та росіяни й далі говоритимуть про те, що вони правонаступники. І причина тут в іншому. Російська державність завдяки діяльності ідеолога імперії графа Сергія Уварова в першій половині ХІХ ст. спирається на православ'я. Але справжня, істинна церква та, яка має апостольську чи рівноапостольську традицію. Апостольська традиція Андрія Первозванного пов'язана з Києвом, рівноапостольні Ольга й Володимир були князями київськими.

Абсолютно всі церкви знайшли чи придумали власні апостольські традиції. Росія цього не робила, бо Київ був під її впливом. Коли відокремився, то можливості когось проголосити рівноапостольним уже не було. Тому їм потрібно постійно підкреслювати свій зв'язок із Володимиром і Руссю. Інакше втратять витоки власної державницької традиції", - пояснює історик.

За результатами опитування групи "Рейтинг", 75% українців переконані, що Україна - спадкоємиця Київської Русі. Росію наступницею вважають 8%, 9% – жодну з двох країн. Водночас 41% опитаних погодилися з нещодавньою заявою президента Росії Путіна, що "росіяни та українці – один народ, який належить до одного історичного й духовного простору".

"Це свідчить про домінування в суспільних уявленнях старих історіографічних схем, - вважає історик Дмитро Гордієнко. - Населення, яке сприймає історію України й Росії в шкільних схемах, продовжує її так сприймати. Ті, хто вважає, що так звана Київська Русь є саме Україною, говорять це завдяки знанням, а з певних патріотичних почуттів. Це недопрацювання шкільної освіти й вищої школи.

Київська Русь – це історіографічна назва, адже такої держави не існувало. Але розкрутка у ЗМІ новітніх досліджень доволі слабка. Та й здебільшого університети подають цей період саме як Київська Русь. А там, де подають як середньовічна Україна, теж сприймають як Київську Русь. Зараз намагаємося запровадити тему "Середньовічна Україна", що значно ширше. Але поки слабко виходить".

Зараз ви читаєте новину «Без вшанування князя Володимира Росія втратить витоки державності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі