понеділок, 07 серпня 2023 07:00

Без права на їжу: генсек підписав смертельний закон

Без права на їжу: генсек підписав смертельний закон
Продукти забирали навіть із присадибних ділянок. На фото: конфіскація зерна в селянина з Донеччини. Фото: Central State Audiovisual Archives of Ukraine

Генсек Йосип Сталін із метою "подолання саботажу та кризи хлібозаготівель" 7 серпня 1932-го підписав закон "Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності". "Законом про п'ять колосків" людям фактично заборонили володіння їжею.

"Залучити озброєних осіб для охорони залізничних вантажів (ешелони з зерном) та надавати їм право розстрілювати на місці осіб, які зазіхнули на розкрадання залізничних вантажів", – написав особисто Йосип Сталін Лазарю Кагановичу.

Закон передбачав розстріл із конфіскацією всього майна за "розкрадання колгоспної власності". З початком Голодомору люди намагалися вийти в поле і знайти хоч щось їстівне, адже продукти забирали навіть із присадибних ділянок. Було багато жінок із ножицями, які зрізали декілька колосків пшениці, щоб нагодувати дітей. Їх влада називала перукарями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Видали постанову, яка обмежить життя селян

Закон мав пом'якшувальні обставини – замість розстрілу позбавляли волі терміном на 10 років із конфіскацією всього майна, яке одразу передавали в колгоспну власність. Амністія заборонялася. Під дію документа потрапляли також діти будь-якого віку.

Партійна газета "Правда" 1988-го писала про 54 тис. засуджених за цим законом у СРСР і 19 тис. – в Україні. Насправді цифри були значно більшими.

18 листопада 1932-го ЦК Компартії України видав постанову "Про заходи з посилення хлібозаготівель". Документ уперше затвердив заходи, пов'язані із занесенням господарств на "чорні дошки".

Зараз ви читаєте новину «Без права на їжу: генсек підписав смертельний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі