вівторок, 19 січня 2021 18:01

Без пірнання в ополонки - як відзначали Водохреще 1917 року
19

Опублікували фото Водохреща на Волині "під австрійцями"
Фото: bildarchivaustria.atpages / istpravda.com.ua
Опублікували фото Водохреща на Волині "під австрійцями"
Опублікували фото Водохреща на Волині "під австрійцями"
Опублікували фото Водохреща на Волині "під австрійцями"
Опублікували фото Водохреща на Волині "під австрійцями"

Показали, як українці у Володимирі-Волинському 1917 року відзначали православне Водохреще. Світлини зробив штатний військовий фотограф австро-угорської армії. Свято відзначали за григоріанським календарем - 6 січня.

Фотографії зберігаються в альбомах військової пресслужби того часу та оцифровані Австрійською національною бібліотекою. Їх публікує "Історична Правда".

Від серпня 1915-го до кінця 1918 року західна Волинь перебувала під контролем австро-угорської армії. Під час боїв за край відступаючі росіяни евакуювали з Володимира-Волинського всі установи та чимало жителів, зокрема священників. Тому військові мусили знайти та привезти до міста православного священника. Поруч із ним на фото присутній і католицький ксьондз.

На фото видно, що після освячення води люди не пірнали в неї, але пили та умивалися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кияни у крижаних водоймах святкують Водохреще. Пірнув в ополонку і Кличко

19 січня відзначають Водохреще або Богоявлення - одне із найдавніших християнських свят. Цим святом закінчується Різдвяно-новорічний цикл. В Україні Водохреще має свої звичаї і традиції.

Хрещення Господнє починають святкувати напередодні ввечері, 18 січня. У цей вечір люди проводять Водохресний святвечір, який також називають голодним Святвечором. У цей день прийнято постити і готувати останню за часом свят кутю. До слова, це єдиний пісний день, а потім до самого Великого посту можна їсти все.

Існує безліч традицій, обрядів і заборон, пов'язаних із цим днем. Наприклад, що 18 і 19 січня вся вода набуває цілющих властивостей. За віруваннями, вона може зцілювати, заряджати позитивною енергією та позбавляти негативу. Тому на Водохреще заведено святити воду.

Зараз ви читаєте новину «Без пірнання в ополонки - як відзначали Водохреще 1917 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі